Regija

EU: Samuel Žbogar imenovan posebnim predstavnikom EU-a na Kosovu

"Imenovanje Žbogara, koji će imati dvostruku ulogu, jasan je signal važnosti koju EU pridaje europskoj budućnosti regije"

FOTO: Samuel Žbogar
Piše: P/H

Vijeće Europske unije imenovalo je u srijedu slovenskog ministra vanjskih poslova Samuela Žbogara za posebnog predstavnika EU-a na Kosovu za razdoblje od 1. veljače ove godine do 30. lipnja 2013.

Samuel Žbogar će na Kosovu imati dvostruku ulogu - kao šef Ureda EU-a na Kosovu i kao posebni predstavnik EU-a.

"Imenovanje Žbogara, koji će imati dvostruku ulogu, jasan je signal važnosti koju EU pridaje europskoj budućnosti regije"

Visoka predstavnica EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Catherine Ashton imenovala je Žbogara za europskog veleposlanika na Kosovu još 21. prosinca prošle godine, a sada ga je Vijeće imenovalo i posebnim predstavnikom.

"Posebni predstavnik EU-a radit će na promicanju stabilnog, održivog, mirnog, demokratskog i multietničkog Kosova što će pridonijeti stabilnosti i regionalnoj suradnji na zapadnom Balkanu. Njegova će zadaća biti pružanje savjeta u političkom procesu, jačanje nazočnosti EU-a na Kosovu te osiguranje koherentnosti i učinkovitosti. On će podržavati kosovski put prema EU-u, što je u skladu s europskom perspektivom regije. Posebni predstavnik će pridonijeti razvoju i jačanju ljudskih i temeljnih prava na Kosovu", kaže se u priopćenju Vijeća.

Catherine Ashton ističe da Žbogar dobro poznaje regiju i ima bogato diplomatsko iskustvo.

"Imenovanje Žbogara, koji će imati dvostruku ulogu, jasan je signal važnosti koju EU pridaje europskoj budućnosti regije", rekla je Ashton.

Žbogar je karijerni diplomat, koji je prije dužnosti ministra vanjskih poslova, obnašao diplomatske dužnosti u Pekingu, Washingtonu i New Yorku.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

samuel žbogar, catherine ashton, kosovo