A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/M-N/naftna-platforma-203.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Cijene nafte pale, zbog pada potražnje iranska kriza u drugom planu | Politika+
Energetika

SVJETSKA TRŽIŠTA: Cijene nafte pale, zbog pada potražnje iranska kriza u drugom planu

Grčka i njezini vjerovnici nikako ne uspijevaju postići dogovor o rješenju za grčki dug, što je ponovo potpirilo strah od recesije.

Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters


Grčka i njezini vjerovnici nikako ne uspijevaju postići dogovor o rješenju za grčki dug, što je ponovo potpirilo strah od recesije. Takvo je raspoloženje podupro i podatak o padu britanskog BDP-a u četvrtom tromjesečju, prvi puta u godinu dana.

Cijene sirove nafte pale su u srijedu na međunarodnim tržištima zbog iznova rasplamsane zabrinutosti u vezi recesije i slabljenja potražnje, koja je potisnula u drugi plan strah od prekida opskrbe zbog napetosti oko Irana.

Tako je cijena barela na londonskom tržištu bila u minusu 16 centi i iznosila je 109,87 dolara. Na američkom se tržištu barelom se trgovalo po 70 centi nižoj cijeni od 98,25 dolara.

Grčka i njezini vjerovnici nikako ne uspijevaju postići dogovor o rješenju za grčki dug, što je ponovo potpirilo strah od recesije. Takvo je raspoloženje podupro i podatak o padu britanskog BDP-a u četvrtom tromjesečju, prvi puta u godinu dana. Britanski ministar financija optužio je krizu u eurozoni za pad BDP-a za 0,2 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca.

 

U utorak je Međunarodni monetarni fond upozorio da bi europska dužnička kriza mogla povući svjetsko gospodarstvo u recesiju i da treba hitno ojačati zaštitne mehanizme kako bi se spriječilo širenje krize. Stoga se pozornost tržišta usmjerila na potražnju koja obično pada u razdoblju gospodarskog usporavanja. Prijetnje poremećaja opskrbe zbog napetosti oko Irana kliznule su u drugi plan.

"U ovom trenutku prevagnulo je zanimanje za potražnju. Za sada nismo imali prekid opskrbe, samo strah ili prijetnje da bi se to moglo dogoditi ali nije se dogodilo. Imamo višak ponude u ovome trenutku", rekao je Carsten Fritsch iz Commerzbanka.

Odvojeno je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) izvijestila da je cijena referentne košarice njezine nafte u utorak iznosila 111,49 dolara, što znači da je bila 29 centi niža viša nego u ponedjeljak.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

iran, mmf, opec, cijene nafte, nafta, iranska kriza