A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/C-D/danilo-tuerk-101.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Tuerk ne želi Janši dati mandat za sastavljanje vlade, iako je osigurao većinu | Politika+
Regija

SUKOB: Tuerk ne želi Janši dati mandat za sastavljanje vlade, iako je osigurao većinu

Janša: Predsjednik države svojim istupom napada vladu koja još nije počela niti djelovati.

FOTO: Danilo Tuerk
Piše: P/H

Potencijalni predsjednik slovenske vlade Janez Janša ocijenio je nedržavničkim istup slovenskog predsjednika Danila Tuerka, koji je izrazio dvojbu u legitimnost Janše kao mandatara za sastav nove vlade.

Janša: Predsjednik države svojim istupom napada vladu koja još nije počela niti djelovati. Tuerk: Janša zbog slučaja Patria nema legitimnost.

Tuerk je u srijedu izjavio da je inicijativa pet slovenskih stranaka desnice i centra da kandidiraju Janšu za mandatara legalna i u skladu s ustavom, ali da on ocjenjuje da Janša nema "punu legitimnost" da postane predsjednik vlade, jer ga opterećuje pokrenuti sudski postupak u slučaju Patria, odnosno jer je u tome kaznenom postupku protiv Janše na snazi pravovaljani optužni prijedlog.

Janša je takvu izjavu ocijenio dijelom političkog "folklora" slovenske ljevice, tvrdeći da se protiv njega već više od 20 godina vodi neutemeljeni napadi i da predsjednik države svojim istupom napada vladu koja još nije počela niti djelovati.

Janša je osim toga upozorio da bi Slovenija za godinu i pol mogla doći u poziciju Grčke, ako ne uspiju mjere štednje i poticanja realnog gospodarskog rasta na čemu će inzistirati njegova koalicija.

"Ova će godina biti najteža u zadnjih 20, u tome se slažem s ekonomistima i procjenama međunarodnih institucija. Brojke su neumoljive i ako ove godne budemo trošili iznad svojih mogućnosti, za godinu i pol dana mogli bismo doći u situaciju da nam Međunarodni monetarni fond, Europska komisija i Europska središnja banka diktiraju uvjete kako ne bismo bankrotirali", rekao je Janša u razgovoru za katolički Radio Ognjište.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

slovenija, danilo tuerk, janez janša, patria