Burze

SVJETSKA TRŽIŠTA: Loše vijesti donose oprez na azijskim burzama, euro oslabio

Na azijskim se burzama jutros trguje oprezno, zbog slabih poslovnih rezultata japanskih kompanija i loših podataka s američkog tržišta nekretnina.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Na azijskim se burzama jutros trguje oprezno jer su nastavak uspona cijena dionica spriječili slabi poslovni rezultati japanskih kompanija i loši podaci s američkog tržišta nekretnina.

Ulagači su suzdržani i zbog toga što se danas očekuje izvješće o američkom bruto domaćem proizvodu u posljednjem lanjskom tromjesečju. U anketi Reutersa analitičari procjenjuju da je BDP porastao 3 posto, znatno brže od 1,8 posto iz prethodnog kvartala.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u minusu 0,1 posto, a blago su oslabile i cijene dionica u Singapuru. Burzovni indeksi u Hong Kongu, Južnoj Koreji i Australiji porasli su između 0,1 i 0,4 posto, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, u 7,30 sati bio u plusu 0,1 posto, blizu najviše razine u tri mjeseca. Od početka tjedna ojačao je oko 2 posto. Oprezno trgovanje posljedica je jučerašnjeg pada cijena dionica na Wall Streetu, nakon podataka o padu prodaje novih kuća u SAD-u u prošloj godini po najvišoj stopi od 1963. godine, od kada se vode ti podaci, što pokazuje da je pred američkim tržištem nekretnina još dug put do oporavka.

 

Loše na azijska tržišta utječu i slabi poslovni rezultati japanskih kompanija. Tehnološki div NEC najavio je otpuštanje 10.000 radnika širom svijeta jer će u tekućoj poslovnoj godini, koja završava u ožujku, poslovati s gubitkom. Proizvođač igara Nintendo najavio je također gubitak, što je uglavnom posljedica jakog jena. Cijena dionice NEC-a potonula je više od 7, a Nintenda više od 4,5 posto. Pale su i cijene drugih velikih japanskih izvoznika. Dionice Honde, Panasonica i Fujitsua pojeftinile su između 2 i 3 posto.

 

Ulagači su suzdržani i zbog toga što se danas očekuje izvješće o američkom bruto domaćem proizvodu u posljednjem lanjskom tromjesečju. U anketi Reutersa analitičari procjenjuju da je BDP porastao 3 posto, znatno brže od 1,8 posto iz prethodnog kvartala.

Nada u jačanje gospodarskog rasta potiče cijene nafte. Nakon jučerašnjeg rasta za 30 centi, jutros je terminska cijena nafte na burzi u New Yorku ojačala daljnjih 10-ak centi, na 99,76 dolara po barelu.

 

Na valutnim je, pak, tržištima dolar ojačao u odnosu na europsku valutu. Nakon što je jučer dosegnula 1,3184 dolara, najvišu razinu u pet tjedana, jutros je cijena eura skliznula na 1,3105 dolara. U odnosu na japansku valutu, tečaj eura pao je s jučerašnjih 101,80 na 100,90 jena. I dolar je oslabio prema japanskoj valuti, pa mu je cijena skliznula s jučerašnjih 77,60 na 77,05 jena.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

msci, wall street, tečaj dolara, cijena nafte, tokijska burza, dionice, azijska burza