Zagreb

ZAGREB: Hrvatska liga protiv raka o prevenciji i liječenju raka vrata maternice

Trenutno se s tom bolešću bori 1.700 žena, najviše u dobi između 35 i 49 godina života, a stručnjake zabrinjava što u 20 godina nije došlo do pada pojavnosti invazivnog raka vrata maternice.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Hrvatska liga protiv raka organizirala je danas u povodu 165. svog obljetnice osnutka simpozij o prevenciji i liječenju početnog raka vrata maternice, od kojeg godišnje u Hrvatskoj oboli oko 400 žena, a umre njih više od stotinu.

Trenutno se s tom bolešću bori 1.700 žena, najviše u dobi između 35 i 49 godina života, a stručnjake zabrinjava što u 20 godina nije došlo do pada pojavnosti invazivnog raka vrata maternice.

Predsjednik lige dr. Damir Eljuga ističe kako je u sprečavanju tog karcinoma, čiji je uzročnik humani papiloma virus (HPV), vrlo važna provedba nacionalnog programa rane prevencije raka vrata maternice. Ona uključuje edukaciju mladih u okviru redovitog obrazovanja o spolno odgovornom ponašanju, cijepljenje protiv HPV-a i odlazak na redovite ginekološke preglede s Papa-testom, no u Hrvatskoj se sustavno ne provodi niti jedan od ova tri temeljna programa, ističe Eljuga.

Cijepljenje protiv HPV-a preporuča se djevojkama u sedmom razredu osnovne škole, odnosno prije stupanja u aktivni spolni život, no zasad se ono provodi u Zagrebu i još nekoliko mjesta, gdje nabavku cjepiva financira lokalna zajednica.

Dr. Eljuga ističe kako je cilj da se cjepivo protiv HPV-a uvrsti u tzv. B kalendar cijepljenja, odnosno da ono ne bude obvezno za sve djevojke, ali da svima koje se žele cijepiti bude dostupno i besplatno, kao što je to u zapadnim zemljama.

"Ministar Ostojić najavio nam je donošenje nacionalnog plana prevencije kao i konačnu odluku o cijepljenju nakon što završe klinička istraživanja novih cjepiva koja su trenutno u završnim fazama", kazao je Eljuga.

Na simpoziju u KBC Sestara milosrdnica sudjeluje 14 predavača, a skup je namijenjen ginekolozima, epidemiolozima, infektolozima i drugim medicinskim stručnjacima.

Glavno težište simpozija usmjereno je na prevenciju toga sijela raka budući da su poznati glavni čimbenici u njegovu nastanku. Stoga se prevencija raka vrata maternice smatra jednim od najpreventabilnijih u ljudskom tijelu te je najkorisnija i najjeftinija jer unapređuje reproduktivno zdravlje žene i spašava brojne živote.

"Zato sam uvjeren da ćemo ovim simpozijem dati jasnu poruku da se odnos prema ženama glede i ovog sijela zloćudnih bolesti mora promijeniti i to čim prije kako bi broj umrlih žena od ovog raka u Hrvatskoj bio značajno manji", istaknuo je predsjednik Hrvatske lige protiv raka.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

rak maternice, simpozij, zagreb