A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/kuzis%20stari%20moj.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

U zagrebačkom kinu Tuškanac program u čast preminulim filmašima | Politika+
Kultura

IN MEMORIAM: U zagrebačkom kinu Tuškanac program u čast preminulim filmašima

Ivici Vidoviću, Vidi Jerman, Miji Oremović, Radi Markoviću i Kenu Russellu se posebnim filmskim programom u Tuškancu odaje počast.

FOTO: Prizor iz filma 'Kužiš stari moj'
Piše: PolitikaPlus/Hina

Zagrebačko kino Tuškanac posebnim će filmskim programom od ponedjeljka, 30. siječnja odati počast filmskim umjetnicima koji su preminuli u proteklih nekoliko godina. Neki od tih umjetnika su Ivica Vidović, Vida Jerman, Mija Oremović, Rade Marković, Olivara Marković i britanski redatelj Ken Russell.U sklopu 'in memoriam' programa za Ivicu Vidoviću do polovice veljače prikazat će se filmovi "Čovjek koji je volio sprovode" (1989.) Zorana Tadića, "Kužiš, stari moj" (1973.) Vanče Kljakovića i "Pušća Bistra" (2005.) Filipa Šovagovića.Za Vidu Jerman prikazuje se "Oficir s ružom" (1987.) Dejana Šorka, za Miu Oremović film "U oluji" (1952.) Vatroslava Mimice, za Radu Markovića "Zenica" (1957.) Miloša Stefanovića i Jovan Živanovića i "Kako sam sistematski uništen od idiota" (1983.) Slobodana Šijana, a za Oliveru Marković "Balkan express" (1983.) Branka Baletića i "Petrijin venac" (1980.) Srđana Karanovića.Od 15. veljače prikazivat će se kratki ciklus kontroverznog redatelja Kenna Russella s filmovima "Demoni" (1971.), "Divlji Mesija" (1972.) i "Tommy" (1975.), što je reprezentativan izbor koji pokazuje koliko je Russell, iako već u srednjim godinama, bio pravi izraz tada dominantna osjećanja bunta mladih prema postojećem društvenom sustavu.Izborom filmova kino Tuškanac u narednom razdoblju će obilježiti stotu obljetnicu rođenja triju velikih redatelja, Japanca Kaneta Shindoa, Francuza Georgesa Franjua i Talijana Michelangela Antonionija, a u prvoj polovici veljače prikazat će se i nagrađeni dokumentarci s najstarijeg festivala dokumentarnog filma, u Oberhausenu.Uslijedit će ciklusi suvremenih filmova, jedanaest filmova iz zapostavljene egipatske kinematografije te filmova izraelskog redatelja Amosa Gitaija, među kojima su i "Oslobođenje" s Juliette Binoche te "Plus tard" sa Jeanne Moreau.U već tradicionalnom tjednu iranske kinematografije ove je godine na programu ciklus jedne od njihovih najpoznatijih redateljica, doajenke iranske kinematografije Pouran Derakshandeh.Vikendi Hrvatske kinoteke u veljači će ugostiti program sjećanja na filmologa i filmaša Ivu Škrabala, u ožujku obiteljske filmove, a u travnju filmove Nikole Babića.Početkom travnja obilježit će se 200 godina od rođenja klasika engleske književnosti Charlesa Dickensa, sa sedam ekranizacija njegovih književnih klasika, nijemom verzijom "Olivera Twista" iz 1922. Frank Lloyda, filmskom verzijom tog djela iz 1948. u režiji Davida Leana, još jednim Leanovim klasikom "Velika iščekivanja", potom "Božićnom pričom" Briana Desmonda Hursta, filmom "Pickwick Papers" Noela Langleya, te "Pričom o dva grada" Ralpha Thomasa. Program završava Oscarima nagrađivani "Oliver" Carola Reeda.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

filmski program, ken russell, ivica vidović, tuškanac, in memoriam