A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/G-H/grcka-apas-100.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Europska unija i MMF od Grčke traže nove uštede | Politika+
Svijet

STROGE MJERE: Europska unija i MMF od Grčke traže nove uštede

Neće dobiti 130 milijardi eura vrijedan paket pomoći ako svoje partnere u euro zoni i MMF-u ne uvjeri da radi na provedbi reformi.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Europska unija (EU) i Međunarodni monetarni fond (MMF) traže od Grčke nove uštede i primjenu niza strogih mjera štednja prije nego pristanu na novi paket pomoći zemlji kojoj prijeti bankrot.

Sve su oči uprte na pregovore Atene o zamjeni duga za državne odveznice s njezinim privatnim kreditorima koji se odvijaju posljednjih tjedana, a europski povjerenik za gospodarsku i monetarnu politiku Olli Rehn ulio je malo optimizma najavom da je sporazum "jako blizu" i mogao bi se sklopiti čak i ovaj vikend.

Sa ili bez sporazuma s privatnim kreditorima, Grčka neće dobiti 130 milijardi eura vrijedan paket pomoći ako svoje partnere u euro zoni i MMF-u ne uvjeri da radi na provedbi reformi.

"Grčka se mora ne samo obvezati, mora i obaviti. Nisu sve obveze ispunjene. To je najvažnije za pitanje povjerenja", kazao je njemački ministar financija Wolfgang Schaeuble na Svjetskom gospodarskom forumu u Davosu.

Grčki partneri su zabrinuti da li će nova vlada biti predana reformama, ali Schaeuble je kazao da sve strane moraju prigrliti reforme, bez obzira tko pobijedi na izborima.

EU, MMF i Europska središnja banka (ECB) - poznati kao trojka - sastavili su izvješće s listom mjera koje Atena mora poduzeti. Na vrhu liste mjera je donošenje rebalansa proračuna s više "rezova" kako bi se dosegli fiskalni ciljevi u 2012. Trojka predlaže uštede na području zdravstva i vojske. U dokumentu se ne navodi kolike bi te uštede trebale biti.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

mmf, europska unija, grčka