A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/I-J/iran-nuklearno-postrojenje-100.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Iran počeo surađivati: Nuklearni inspektori stigli u Teheran | Politika+
Svijet

IAEA: Iran počeo surađivati: Nuklearni inspektori stigli u Teheran

U IAEA-i se nadaju da će Iran s inspektorima razgovarati o "mogućoj vojnoj dimenziji" svog nuklearnog programa.

Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters/AFP

Nuklearni inspektori UN-a stigli su u nedjelju u Teheran, predvođeni svojim šefom, Belgijancem Hermanom Nackaertzom, u misiju kojoj je cilj riješiti ono što Agencija UN-a za nuklearnu energiju (IAEA) naziva "sumnjivim pitanjima" iranskog nuklearnog programa.

U IAEA-i se posebice nadaju da će Iran s inspektorima razgovarati o "mogućoj vojnoj dimenziji" svog nuklearnog programa.

Čelnik izaslanstva IAEA kazao je uoči polaska u trodnevni posjet Teheranu da poziva Iran da započne dijalog.

"Nestrpljivi smo da započenemo dijalog, dijalog koji je trebao biti pokrenut puno ranije", rekao je Herman Nackaertz u subotu novinarima u zračnoj luci u Beču.

U IAEA-i se posebice nadaju da će Iran s inspektorima razgovarati o "mogućoj vojnoj dimenziji" svog nuklearnog programa, dodao je šef UN-ove nuklearne agencije.

Iran je već dulje vreijeme u sukobu s međunarodnom zajednicom oko razvijanja svog nuklearnog programa za koji tvrdi da je riječ o razvijanju nuklearne tehnologije u miroljubive svrhe, za razliku od brojnih zemalja međunarodne zajednice koje sumnjaju u to da je riječ samo o mirnodopskim razlozima za aktivnosti na obogaćivanju urana.

Kako je javila iranska službena agencija IRNA, Nackaers, koji je na čelu ekipe od šest inspektora, trebao bi tijekom trodnevna boravka razgovarati s iranskim dužnosnicima. Po javljanju agencije, inspektori bi trebali posjetiti vjerojatno mjesto Fardo, na jugozapadu zemlje, gdje se nalazi druga tvornica za obogaćivanje urana u Iranu.

IRNA nije navela druge detalje vezane uz ekipu inspektora UN-a, no diplomati u Beču kazali su da će se u njenu sastavu vjerojatno naći i direktorica agencije za pravne poslove, Amerikanka Peri Lynne Johnson.

Iranska agencija u nedjelju je navela da je ministar vanjskih poslova Ali Akbar Salehi, koji je trenutno u posjetu Adis Abebi, rekao da je "optimist" vezano uz dolazak izaslanstva IAEA. Do novog posjeta inspektora IAEA dolazi nakon što je u izvješću o posjetu inspektora u studenome 2011. rečeno da postoji "moguća vojna dimenzija" iračkog nuklearnog programa.

Tenzije između Irana i Europske unije pojačale su se ovog mjeseca nakon nametanja najtvrđih sankcija do sada u kampanji pokušaja da se Teheran natjera na ustupke. Poduzete mjere izravno ciljaju na sposobnost druge najveće među zemljama proizvođačima nafte (OPEC) za izvoz sirove nafte.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

nuklearno oružje atomska bomba, opec, herman neckaertz, iaea, iran