A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/G-H/hrastov.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Slučaj Mihajla Hrastova šesti put na Vrhovnom sudu | Politika+
Crna kronika

RATNI ZLOČIN: Slučaj Mihajla Hrastova šesti put na Vrhovnom sudu

Optužen je za ubojstvo zarobljenika, a otpočetka suđenja navodi kako je to učinio u nužnoj samoobrani.

FOTO: braniteljski-portal.hr
Piše: PolitikaPlus/Hina

Na Vrhovnom sudu danas je počelo novo, šesto suđenje Mihajlu Hrastovu, bivšem pripadniku Specijalne jedinice policije iz Karlovca, optuženom za ubojstvo 13 i ranjavanje dvojice pripadnika neprijateljskih postrojba na Koranskome mostu u rujnu 1991. godine.

Hrastov, koji je u jednom od najdužih postupaka u povijesti hrvatskog pravosuđa tri puta oslobođen i dva puta osuđen, na sud je došao nešto prije 9 sati u pratnji svog odvjetnika Krešimira Vilajtovića. Sudskim vijećem koje bi osim danas trebalo zasjedati u utorak i srijedu, predsjedat će sudac Žarko Dundović.

Vrhovni sud odluku neće donositi samo na temelju sudačkog izvješća s najvažnijim pojedinosti o postupku i dosadašnjim žalbama, nego će ponovno izvoditi dokaze, što je rijetkost u postupcima pred ovim sudom. Kao svjedoke će ponovno ispitati očevice događaja na Koranskom mostu 1991., Gorana Čerkez i Darka Grujića te dvojicu sudskih vještaka, balističara Damira Tomašeka i patologa Josipa Škavića.

Nakon što su svjedoci posljednji puta ispitani pred Vrhovnim sudom u svibnju 2009. godine Hrastov je osuđen na osam godina zatvora, da bi mu po žalbi kazna bila smanjena za godinu dana.

No, kako Vrhovni sud osuđujuću presudu nije javno objavio, Ustavni je sud presudu ukinuo pa je Hrastov u prosincu 2010. oslobođen iz lepoglavske kaznionice gdje je izdržavao kaznu.

U gotovo 20 godina suđenja Hrastova je karlovački Županijski sud tri puta oslobodio, a Vrhovni mu je sud dva puta ukidao presude i tražio ponavljanje postupka. Na današnjem ročištu Vrhovni sud tako ponovno odlučuje o žalbi tužiteljstva na posljednju oslobađajuću presudu iz 2007. godine.

Od početka slučaja Mihajlo Hrastov je odbacio optužbu, a njegovi odvjetnici ističu kako je pucao u nužnoj obrani u zarobljene neprijateljske vojnike, koji su napali njegova suborca te da se nije radilo o bezuvjetnoj predaji razoružanih neprijateljskih vojnika, kao što tvrdi državno odvjetništvo.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

srbija, dorh, mihajlo hrastov, domovinski rat