Svijet

DVIJE IRSKE: Sinn Fein želi referendum o ujedinjenju s Irskom

"Referendum se može održati bilo kada od 2016. do 2020/2021. godine"

Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters

Sjeverna Irska trebala bi održati referendum o tome želi li ostati britanska ili postati dio ujedinjene Irske, moguće već 2016. godine, priopćio je u ponedjeljak Sinn Fein, glavna proirska nacionalistička stranka u Sjevernoj Irskoj.

Martin McGuinness, čelnik Sinn Feina u Sjevernoj Irskoj, bivši zapovjednik IRA-e, izjavio je da bi želio da se referendum održi nakon idućih izbora za sjevernoirski parlament koji će se vjerojatno održati 2015. ili 2016. godine.

"Referendum se može održati bilo kada od 2016. do 2020/2021. godine", rekao je McGuinness listu Irish Examiner, "Ne vidim nikakvog razloga da se to ne razmotri."

Britanija je najveći poslodavac u Sjevernoj Irskoj, a stanovništo pokrajine uživa više pogodnosti, uključujući i opću besplatnu zdravstvenu skrb kakve nema u Republici Irskoj.

Parlamentarni zastupnik Sinn Feina u parlamentu Republike Irske Pearse Doherty potvrdio je taj stav.

"Nadam se da će se referendum održati za idućeg mandata sjevernoirske skupštine", rekao je radiju Newstalk u Dublinu.

Većina irskih nacionalista u Sjevernoj Irskoj su katolici. Nije, međutim, jasno žele li baš svi katolici u pokrajini prekinuti uniju s Britanijom i ujediniti se s Irskom, posebice u razdoblju u kojem se Dublin muči s izlaskom iz duboke financijske krize. Britanija je najveći poslodavac u Sjevernoj Irskoj, a stanovništo pokrajine uživa više pogodnosti, uključujući i opću besplatnu zdravstvenu skrb kakve nema u Republici Irskoj. Po popisu stanovništva iz 2001. godine, 40 posto stanovništva Sjeverne Irske izjasnilo se kao katolici, 46 posto kao protestanti, a 14 posto ateisti.

Britanska vlada u Londonu, već suočena s pozivima da dopusti referendum o škotskoj neovisnosti 2014. godine, donosi konačnu odluku može li se održati referendum o budućnosti Sjeverne Irske.

Po mirovnom sporazumu iz 1998. godine kojime je okončana kampanje IRA-e protiv britanske vlasti u Sjevernoj Irskoj, ako London odobri referendum idući se ne može održati narednih sedam godina.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

Martin McGuinnes, referendum, sjeverna irska, irska, Sinn Fein, Pearse Doherty