Mojbiz

REJTING: S&P snižava rejting članicama G20 zbog troška zdravstvene skrbi?

Najveće pogoršanje javnih financija u naredna četiri desetljeća zbog pritiska povećanog broja starijih građana na sustave zdravstvene i mirovinske skrbi agencija očekuje u razvijenim europskim zemljama ali i u Japanu i Sjedinjenim Državama.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Agencija Standard & Poor's upozorila je da bi za tri godine mogla sniziti rejting pojedinim zemljama iz skupine G20 ako ne provedu reforme kako bi spriječile nagli skok troškova zdravstvene skrbi i ostalih rashoda povezanih sa starenjem stanovništva.

Najveće pogoršanje javnih financija u naredna četiri desetljeća zbog pritiska povećanog broja starijih građana na sustave zdravstvene i mirovinske skrbi agencija očekuje u razvijenim europskim zemljama ali i u Japanu i Sjedinjenim Državama.

Skupina G20 obuhvaća 20 najvećih razvijenih i gospodarstava u razvoju.

"Postojan rast troškova zdravstvene skrbi teško će opteretiti javne financije u narednim deseljećima", istaknuo je u izvješću analitičar S&P'sa Marko Mrsnik.

"Ako ih vlade ne izmijene, sustavi socijalne zaštite vjerojatno će postati neodrživi", dodaje.

Ako vlade ne provedu reforme, sniženje rejtinga povezano s troškovima zdravstvene skrbi vjerojatno će početi za tri godine i u konačnici nakon 2020. rezultirati većim brojem zemalja čije će obveznice biti proglašene bezvrijednima, upozorava agencija u najnovijem izvješću.

Troškovi zdravstvene skrbi vjerojatno će bilježiti najviše stope rasta u razvijenim zemljama čiji su sustavi socijalne zaštite već sada na visokoj razini dok se njihovi demografski profili naglo pogoršavaju, procjenjuju u S&P'su.

Demografija nije jedini faktor koji će podizati troškove zdravstvene skrbi i čak dvije trećine njihova prognoziranog rasta mogle bi generirati skuplje nove tehnologije i šira pokrivenost populacije zdravstvenim uslugama, citira agencija u izvješću rezultate jedne studije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

Zemlje iz skupine G20 ne mogu riješiti te probleme samo reformom mirovinskog sustava već moraju reformirati i sustave zdravstvene skrbi, ističu u agenciji.

Još nije prekasno da članice skupine G20 počnu rješavati taj problem ali reforme kojima bi se obuzdao rast troškova povezanih sa starenjem populacije moraju biti povezane s nastojanjima da se do 2016. uravnoteže proračuni. To bi bilo dovoljno da se amortizira utjecaj rasta troškova zdravstvene skrbi do 2050, sugeriraju u S&P-u.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

S&P, kreditni rejting