Mojbiz

POZAJMICE: Tržište novca: Uz rast ponude udvostručena prosječna kamatna stopa

Kamate na prekonoćne pozajmice smanjene su, no prosječna kamatna stopa porasla je, zbog večeg udjela ročnih plasmana, s 1,23 na 2,53 posto.

Piše: P/H

Nakon jučerašnjeg pada današnja je ponuda na Tržištu novca gotovo nadoknadila jućer izgubljeno. Istodobno je zbog večeg udjela ročnih plasmana u ukupnom prometu prosječna kamatna stopa porasla za više no dvostruko.

Današnja je pak ukupno prijavljena potražnja iznosila 172,5 milijuna kuna ili za oko 8,5 posto manje no u ponedjeljak. Istodobno se na strani ponude našlo 102,5 milijuna kuna, ili za oko 39 posto više no dan ranije.

Kamate na prekonoćne pozajmice smanjene su, no prosječna kamatna stopa porasla je, zbog večeg udjela ročnih plasmana, s 1,23 na 2,53 posto.

Najviše je danas, 51,5 milijuna kuna, plasirano putem prekonoćnih pozajmica a pritom je prosječna kamatna stopa smanjena s 0,91 na 0,64 posto. Također je plasirano i 45 milijuna kuna ročnih plasmana na rok od mjesec dana uz kamatnu stopu od 4,7 posto te milijun kuna pozajmica na rok do tjedan dana po cijeni od 2,5 posto.

Ukupan promet na Tržištu novca dosegao je tako danas 97,5 milijuna kuna, a pritom je tek 5 milijuna kuna ponude ostalo neplasirano zbog kreditnini ograničenja sudionika. Prosječna kamatna stopa pak porasla je, zbog večeg udjela ročnih plasmana, s 1,23 na 2,53 posto.

Uz trgovinu kunama danas se na Tržištu novca trgovalo i devizma. Tako je na rok od tjedan dana plasirano 1,6 milijuna eura uz kamatnu stopu od 1,35 posto.

„Daljni pad potražnje, uz istodobni porast ponude kratkoročnih sredstava glavna su obilježja današnjeg trgovanja na Tržištu novca, što je i rezultiralo padom kamatne stope na najkraće rokove. Kako se gotovo polovice ugovorenog prometa odnosi na ročne pozajmice prosječna kamatna stopa je iznosila visokih 2,53%. Unatoč nepodmirenoj potražnji, dio ponuđenih sredstava je zbog limita kreditora ostao neplasiran. Uz kunske pozajmice trgovalo se i devizama na rok od tjedan dana i kamatnu stopu od 1,35%.“ navodi se u priopćenju Tržišta novca.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

tržište novca, kamatne stope