Crna kronika

NEPRAVOMOĆNO: Marinković za ratni zločin u Borovu Selu osuđen na tri i pol godine zatvora

Marinkovića se teretilo da je kao pripadnik srpskih paravojnih postrojbi zlostavljao i mučio hrvatske policajce.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Osječki Županijski sud današnjom je nepravomoćnom presudom Milana Marinkovića osudio na kaznu zatvora od tri godine i šest mjeseci za kazneno djelo ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika u slučaju zlostavljanja i mučenja ranjenih hrvatskih policajaca u Borovu Selu 2. svibnja 1991. godine.

Marinković je bio jedini dostupan hrvatskome pravosuđu, od ukupno petorice optuženika u ovome predmetu, dok su u bijegu Jovan Jakovljević, Dragan Rakanović, Milenko Mihajlović i Jovica Vučenović.

Marinkovića se teretilo da je kao pripadnik srpskih paravojnih postrojbi zlostavljao i mučio hrvatske policajce osječke Policijske uprave Zvonimira Mekovića i Dalibora Križanovića, koje su tijekom redovne ophodnje 2. svibnja 1991. godine napali pripadnici srpskih paravojnih postrojbi i teško ih ranili vatrenim oružjem. Nakon ovoga događaja u akciji njihova oslobađanja u središtu Borova Sela ubijeno je 12 hrvatskih policajaca, a 22 su ranjena.

Sudsko vijeće je ocijenilo kako je provedenim dokaznim postupkom nedvojbeno utvrđeno da je optuženi Marinković bio pripadnik srpskih paravojnih postrojbi i da je skupa s optuženim Jakovljevićem te drugim pripadnicima tih postrojbi, zarobljene i ranjene policajce, koji su napadnuti u pripremljenom i organiziranom napadu, tukao rukama, nogama i letvama, pri čemu su zadobili dodatne tjelesne ozljede.

Obranu okrivljenika, u kojoj je u cijelosti negirao kazneno djelo, Sudsko vijeće je ocijenilo neuvjerljivom i suprotnom izvedenim dokazima.

Vijeće je odbacilo i teze Marinkovićevih branitelja da u to vrijeme nije bilo organiziranih ratnih sukoba, smatrajući kako su takvi sukobi započeli napadom na hrvatske policajce na Plitvicama u travnju 1991. godine, pa da se stoga ovdje ne radi o izoliranom slučaju.

Sudsko vijeće je u kaznu od tri godine i šest mjeseci uračunalo vrijeme koje je Marinković proveo u pritvoru, od 11. studenog 2010. godine, te donijelo odluku o ukidanju pritvora, pa će pravomoćnost presude čekati na slobodi.

Predsjednik Vijeća sudac Darko Krušlin kazao je kako se optuženika zbog lošeg materijalnog stanja oslobađa i plaćanja troškova kaznenog postupka.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

domovinski rat, rat, ratni zločin, hrvatska