Burze

SVJESKA TRŽIŠTA: U FOKUSU: Azijske burze porasle, euro nedaleko 1,32 dolara

Na azijskim su burzama cijene dionica jutros porasle jer su ulagači optimistični zbog jačanja industrijske aktivnosti u najvećim svjetskim gospodarstvima.

Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters

 Na azijskim su burzama cijene dionica jutros porasle jer su ulagači optimistični zbog jačanja industrijske aktivnosti u najvećim svjetskim gospodarstvima, dok je tečaj eura porastao nakon vijesti da je Grčka nadomak dogovoru s kreditorima.

 

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u plusu 0,8 posto, dok su cijene dionica u Šangaju, Hong Kongu i Južnoj Koreji skočile više od 1 posto.

 

Burzovni indeksi u Singapuru i Australiji porasli su, pak, između 0,5 i 1 posto, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, u 7,30 sati bio u plusu 1,3 posto, dosegnuvši 438 bodova, najvišu razinu u pet mjeseci.

 

U SAD-u je industrijska aktivnost u siječnju porasla po najvišoj stopi u sedam mjeseci, dok je u Njemačkoj industrijska proizvodnja ojačala po prvi puta u četiri mjeseca.

 

Kineska industrijska aktivnost također je veća nego što se očekivalo, što je potaknulo optimizam u vezi rasta najvećih svjetskih gospodarstava.

 

„Industrija u SAD-u, Njemačkoj i Kini otpornija je nego što se očekivalo, što je u kombinaciji s labavim monetarnim politikama potaknulo sklonost ulagače prema rizičnijim investicijama“, kaže Sebastian Galy, strateg u banci Societe Generale.

 

Pozitivno na tržište utječe i vijest da su grčka vlada i njezini kreditori nadomak dogovoru o restrukturiranju dugova Atene, što je potaknulo rast cijena dionica banaka.

 

Kako je sve sigurnije da će Grčka izbjeći bankrot, tečaj eura na valutnim tržištima raste. Jučer u ovo doba kretao se oko 1,3050 dolara, dok jutros iznosi 1,3180 dolara. Sinoć se u jednom trenutku nakon pozitivnih vijesti iz Grčke probio i iznad 1,32 dolara. U odnosu na japansku valutu, tečaj eura skočio je s jučerašnjih 99,40 na 100,20 jena. Dolar je, pak, oslabio prema japanskoj valuti, pa mu je cijena skliznula s jučerašnjih 76,15 na 76,10 jena.

 

Nakon što je jučer pala za 80-ak centi, jutros je terminska cijena nafte na burzi u New Yorku oslabila daljnjih 15-ak centi, zaronivši na 97,45 dolara po barelu.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

BURZOVNI INDEKSI, NIKKEIN INDEX, TOKIJSKA BURZA, AZIJKE BURZE