A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/A-B/barack-obama-286.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Obama nameće sankcije Iranu, koji pojačava nuklearne aktivnosti? | Politika+
Hrvatska

IRANSKA KRIZA: Obama nameće sankcije Iranu, koji pojačava nuklearne aktivnosti?

Uredba dolazi usred rasta napetosti na Bliskom istoku i diljem svijeta zbog mogućeg jednostranog udara Izraela na iranski nuklearni program.

FOTO: Obama je rekao da su sankcije opravdane zbog iranske
Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters/NBC News/Fox News

Američki predsjednik Barack Obama donio je uredbu o novim američkim sankcijama vladi Irana, uključujući i iransku središnju banku, izvijestila je TV mreža Fox News. U priopćenju koje je objavila Bijela kuća, Obama je rekao da su sankcije opravdane zbog "obmanjujuće prakse" središnje banke i "neprihvatljivog rizika" koji iranske aktivnosti predstavljaju za međunarodni financijski sustav.

Navodna odluka da se intenzivira rad na podzemnoj lokaciji u Fordowu blizu šijitskoga svetoga grada Koma, iako očekivana, ponovno pokazuje odlučnost Irana da se suprotstavi zapadnome pritisku.

Uredba dolazi usred rasta napetosti na Bliskom istoku i diljem svijeta zbog mogućeg jednostranog udara Izraela na iranski nuklearni program.

Obama je u intervjuu za NBC News, koji treba biti emitiran u ponedjeljak, izjavio da je još uvijek moguće riješiti zastoj oko iranskog nuklearnog programa kroz diplomatske napore. Njegova administracija nastoji koristiti sankcije kao jedan od načina pritiska na Iran da zaustavi svoj nuklearni program.

Vjeruje se da Iran intenzivira obogaćivanje uranija na lokaciji duboko u planini, tvrde u ponedjeljak diplomatski izvori, a čini se da bi taj potez mogao pojačati napetost koja već vlada u odnosima sa Zapadom koji sumnja da Teheran želi razviti nuklearno oružje. Navodna odluka da se intenzivira rad na podzemnoj lokaciji u Fordowu blizu šijitskoga svetoga grada Koma, iako očekivana, ponovno pokazuje odlučnost Irana da se suprotstavi zapadnome pritisku.

Iran je u siječnju potvrdio da je u Fordowu počeo prerađivati uran na koncentraciju od 20 posto, što je nužno za fisiju, a s nadzemne je lokacije  pogon premjestio na lokaciju koju će lakše štititi od eventualnog američkog ili izraelskog napada.

Washington je 9. siječnja osudio aktiviranje pogona u Fordowu kao još jedno od "stalnih iranskih kršenja" rezolucija Ujedinjenih naroda. Obogaćeni uran može imati i civilnu i vojnu upotrebu, a unatoč zapadnim tvrdnjama da Iran pokušava proizvesti atomsku bombu, službeni Teheran tvrdi da je uran obogaćuje isključivo u mirnodopske svrhe.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

nuklearno oružje, fordow, sankcije, iran uran, nuklearna bomba