Hrvatska

AFERA DAIMLER: Mladen Bajić od FBI-a tražio podatke o korumpiranim hrvatskim političarima

S cijelom aferom povezuje se bivšeg premijera Ivu Sanadera.

Piše: PolitikaPlus/Večernji list

Glavni državni odvjetnik Mladen Bajić na službenom je putu u Washingtonu, a koristi ga za posao. Tako je zamjeniku direktora FBI-a Seanu Joyceu predao zahtjev za podacima o tome tko je od hrvatskih političara bio podmićivan u aferi Daimler, piše Večernji list.

Time bi se napokon moglo otpetljati klupko vezano uz kupnju vatrogasnih vozila njemačkog proizvođača. Iako je HDZ oduvijek tvrdio kako se sporna kupnja odnosila na Račanovu vladu, otkrilo se kako je Daimler davao mito hrvatskim političarima sve do 2008. godine, što znači da je i HDZ povezan s time. Naravno, sumnja se odmah na Ivu Sanadera.

Istraga je počela 2010. godine,  kada je ta tvrtka u SAD-u kažnjena zbog podmićivanja. Predstavnici tvrtke su priznali da su mitom dolazili do velikih poslova u čitavom nizu zemalja, a među njima je spomenuta i Hrvatska

A upravo je bivši hrvatski premijer također bio jedna od tema niza sastanaka u Washingtonu. Glavni tužitelj SAD-a Eric Holder postavio je pitanje o tome kako je moguće da Ivo Sanader još uvijek plaća studij glume svojoj kćeri, a već dvije godine mu je blokirana sva imovina, nema prihoda i žali se kako nema novca ni za režije.

S Daimlerom ga povezuje i to što u sklopu istrage o malverzacijama u HEP-u i preprodaji struje mostarskom Aluminiju u fokusu istražitelja se našla tvrtka Debis International Trading, ugašena tvrtka kći Daimlera, koja je godinama poslovala s Aluminijem.

Istraga je počela 2010. godine,  kada je ta tvrtka u SAD-u kažnjena zbog podmićivanja. Predstavnici tvrtke su priznali da su mitom dolazili do velikih poslova u čitavom nizu zemalja, a među njima je spomenuta i Hrvatska.

 

Vrlo brzo došlo se do toga da je 2003. godine vlada od Daimlera kupila 210 vatrogasnih vozila. Navodilo se da su isplate za vladine dužnosnike išle preko IM Metala u visini od 3 milijuna eura, a još je 1,6 milijuna eura isplaćeno preko američkih tvrtki Biotop i MCR iz Delewerea i Wyominga.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

mladen bajić, fbi, ivo sanader, daimler