A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/toyota-iq-005.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Dobit Toyote u devet mjeseci prepolovljena | Politika+
4kotača

REZULTATI: Dobit Toyote u devet mjeseci prepolovljena

Toyota je prošlog mjeseca potvrdila da je izgubila poziciju vodećeg globalnog proizvođača automobila.

Piše: PolitikaPlus/Hina/AFP

Japanski automobilski div Toyota izvijestio je da mu je neto dobit u devet mjeseci poslovne godine smanjena za 57,5 posto, ali je objavio bolje prognoze za cijelu godinu nego što se očekivalo.

Toyota je prošlog mjeseca potvrdila da je prodaja grupe u svijetu pala u 2011. ispod brojke od osam milijuna, čime je izgubila poziciju vodećeg globalnog proizvođača automobila.

Neto dobit iznosila je u devetomjesečnom razdoblju zaključno s 31. prosinca 162 milijarde jena (2,12 milijardi dolara), što u japanskom divu pripisuju strašnom potresu od 11. ožujka, poplavama na Tajlandu i snažnom jenu.

Operativna dobit pala je za 72,3 posto na 117 milijardi jena. Prihosi su smanjeni više od 10 posto, na 12,88 milijardi jena.

Najveći japanski proizvođač automobila ipak je za 11,1 posto povisio prognozu dobiti za cijelu godinu koja završava 31. ožujka, na 200 milijardi jena. Prognoza operativne dobiti povećana je s 200 milijardi na 270 milijardi jena.

Proizvođač hibrida Prius i modela Lexus objavio je da očekuje će u tekućoj financijskoj godini prodati 7,41 milijuna vozila diljem svijeta, što je 30.000 više u odnosu na prognozu iz prosinca, te da će ostvariti 18.300 milijardi jena prihoda.

"Toyota i dalje namjerava poboljšavati strukturu zarade kroz različite aktivnosti smanjenja troškova, kao i obnavljati proizvodnju nakon potresa u Japanu i poplava u Tajlandu", rekao je viši upravitelj Toyote Takahiko Ijichi u priopćenju.

Čak i ako bude ostvarena, prognoza neto dobiti za cijelu godinu još je uvijek upola manja od one ostvarene u prethodnoj godini. U tri mjeseca do kraja prosinca Toyotini prihodi porasli su za 4,1 posto, na 4.870 milijardi jena, dok je operativna dobit skočila 51,1 posto, na 149.68 milijardi jena.

Neto dobit smanjena je u promatranom razdoblju za 13,5 posto, na 80,94 milijarde jena.

Toyota je prošlog mjeseca potvrdila da je prodaja grupe u svijetu pala u 2011. ispod brojke od osam milijuna, čime je izgubila poziciju vodećeg globalnog proizvođača automobila. Ukupno je u 2011. prodano 7,95 milijuna vozila širom svijeta, što je pad za šest posto, priopćila je Toyota.

Američki div General Motors prodao je prošle godine 9,03 milijuna vozila, zauzevši prvo mjesto, dok je njemački Volkswagen na drugom mjestu s 8,16 milijuna prodanih vozila.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

TOYOTA, AUTOMOBILSKA INDUSTRIJA