A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/M-N/nafta-011.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Iranska kriza diže cijene nafte, dužnička kriza u eurozoni je spušta | Politika+
Energetika

SVJETSKA TRŽIŠTA: Iranska kriza diže cijene nafte, dužnička kriza u eurozoni je spušta

Potporu naftnim tržištima pružila je oštra zima u Europi i eskalacija napetosti oko iranskog nuklearnog programa.

Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters

Cijene nafte balansirale su u utorak na međunarodnim tržištima između zabrinutosti za opskrbu nakon iranskih prijetnji o zabrani izvoza u neke europske zemlje i moguće eskalacije grčke dužničke krize.

"Geopolitički događaji oko Irana i Bliskog istoka i izuzetno teški vremenski uvjeti u cijeloj Europi podržali su cijene nafte na londonskom tržištu"

Cijena barela sirove nafte na londonskom je tržištu poskočila 77 centi, na 116,7 dolara, najvišu razinu od kolovoza, da bi se rano poslijepodne spustila na 115,68 dolara, što znači da je ostala gotovo u odnosu na prethodni dan. Na američkom je tržištu barel pojeftinio 96 centi, na 95,95 dolara.

Potporu naftnim tržištima pružila je oštra zima u Europi i eskalacija napetosti oko iranskog nuklearnog programa. Iranski parlament trebao bi tokom dana usvojiti zabranu izvoza nafte u neke europske zemlje, izvijestila je iranska tv-postaja PressTV, kao odgovor na europsku zabranu uvoza iranske nafte, koja stupa na snagu 1. srpnja.

U međuvremenu je američki predsjednik Barack Obama iznova postrožio sankcije Iranu, izvijestila je u ponedjeljak Bijela kuća, koje su ovoga puta ciljale na središnju banku te dale nove ovlasti američkim bankama da zamrzne imovinu povezanu s iranskim vlastima.

Iran je te korake nazvao "neprijateljskim potezom".

"Geopolitički događaji oko Irana i Bliskog istoka i izuzetno teški vremenski uvjeti u cijeloj Europi podržali su cijene nafte na londonskom tržištu", tumači Victor Shum iz konzultantske kompanije Purvin & Gertz, "Očekujemo nove rizike koji bi mogli podići cijene nafte a protuteža će biti europska dužnička kriza."

Grčki otpor novim strogim uvjetima za drugi paket pomoći zakočio je potražnju za imovinom koju ulagači smatraju rizičnom jer se strahuje da bi nepovoljan ishod grčkih pregovora s međunarodnim zajmodavcima mogao potaknuti eskalaciju dužničke krize u eurozoni.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) u utorak je na svojoj internetskoj stranici objavila da je cijena barela referentne košarice svoje nafte u ponedjeljak iznosila 113,41 dolara, što znači da je bila za 2,14 dolara viša nego u petak.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

CIJENE NAFTE, IRANSKA KRIZA, IRAN, OPEC, NAFTA