Burze

SVJETSKE BURZE: Wall Street: moguć pad cijena dionica drugi dan zaredom

Grčki premijer Lucas Papademos gotovo cijelu prošlu noć pregovarao je s kreditorima uz EU te s predstavnicima MMF-a.

Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters


„Od samog početka ovoga tjedna najveća briga nam je kada će, ako će uopće, Grčka postići dogovor s kreditorima. Što dulje čekamo dogovor, tržište će postajati nervoznije“

Američki terminski indeksi danas su oslabili ukazujući da bi cijene dionica na Wall Streetu mogle pasti drugi dan zaredom jer i dalje nema napretka u pregovorima Grčke s međunarodnim kreditorima o novoj financijskoj pomoći.

Terminski Dow Jones indeks bio je u 14,00 sati u minusu 6 bodova, a tehnološki Nasdaq 5,75 bodova.

Istodobno, terminski S&P 500 oslabio je 4,7 bodova te je bio ispod fer vrijednosti, matematičke formule kojom se određuju cijene uzimajući u obzir kamatne stope, dividende i rok dospijeća terminskog ugovora.

Grčki premijer Lucas Papademos gotovo cijelu prošlu noć pregovarao je s kreditorima uz Europske unije i Međunarodnim monetarnim fondom o daljnjim fiskalnim reformama, dok sindikati u zemlji pozivaju na nacionalni štrajk protiv novih smanjivanja potrošnje.

„Od samog početka ovoga tjedna najveća briga nam je kada će, ako će uopće, Grčka postići dogovor s kreditorima. Što dulje čekamo dogovor, tržište će postajati nervoznije“, ističe Art Hogan, izvršni direktor pri Lazar Capital Marketsu.

I na europskim burzama cijene dionica su u padu, i to ne samo zbog Grčke nego i razočaravajućih poslovnih procjena švicarske banke UBS. Trenutno je londonski Ftse indeks u minusu 0,54 posto, frankfurtski DAX 1,03 posto, a pariški CAC 0,35 posto.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

GRČKA, wALL STREET, Lucas Papademos, NASDAQ, S&P 500, MMF