A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/C-D/davor-spisic-crne-oci-100.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Crne oči: Predstava 'Sokol ga nije volio' prenesena u vrijeme Domovinskog rata | Politika+
Kultura

PREMIJERA: Crne oči: Predstava 'Sokol ga nije volio' prenesena u vrijeme Domovinskog rata

18. veljače premijerno će se prikazati predstava 'Crne oči' koja obrađuje temu međuljudskih odnosa u ratu.

FOTO: Davor Spišić
FOTO: gavella.hr
Piše: P/H

Predstava "Crne oči" Davora Špišića u režiji Dražena Ferenčine koja tematizira tragično prelamanje vanjskih ratnih okolnosti na međuljudske odnose unutar jedne obitelji, bit će u subotu 18. veljače premijerno izvedena u zagrebačkom Dramskom kazalištu Gavella.


Riječ je o djelu proizašlom iz ideje o povratku legendarnoj Gavellinoj predstavi "Sokol ga nije volio" Fabijana Šovagovića, praizvedenoj 1982. i odigranoj 224 puta, ali kroz prizmu Domovinskog rata.

 

Špišić je odabran u prvome redu zato što je Slavonac, što znači da dovoljno dobro poznaje jezik, budući da je tekst pisan na slavonskom dijalektu, kazao je Stazić. No i zato što je i sam prošao iskustvo Domovinskog rata.

 

Cijeli rat se promatra iz vizure pojedinca - slavonskog seljaka. Kroz potresnu i vrlo emotivnu priču, Špišić je uspio obraditi tu univerzalnu temu.

"Dosta je bitno da je autor bio na neki način uronjen u ta zbivanja, da ih se živo sjeća i da ih može pretočiti u dramu", dodao je.


Naručivanje dramskih tekstova za Gavellu nije osobita novost, već dobra praksa i jedan od načina poticanja domaćeg kazališnog stvaralaštva, ističe Stazić, koji situaciju u Hrvatskoj što se tiče izvođenja domaćih autora ocjenjuje izvrsnom.


Radnja predstave "Crne oči" smještena je u Slavoniju '90-ih godina prošloga stoljeća a prati dvije obitelji, hrvatsku i srpsku, neraskidivo povezane i "kontekstom rata zavađene".

Ova se predstava razlikuje od ostalih koje tematiziraju Domovinski rat po tome što je Špišić priči prišao s ljudske strane.

"On cijeli rat promatra iz vizure pojedinca - slavonskog seljaka. Kroz potresnu i vrlo emotivnu priču, Špišić je uspio obraditi tu univerzalnu temu i pokazati kako je teško ali izuzetno važno i u takvim okolnostima ostati čovjek", ističe Ferenčina.
Iako je tekst naručen kao svojevrsna "ovodobna posveta 'Sokolu'", tvrdi da nije opterećen naslijeđem te predstave.

"Nisam gledao tu hvaljenu Violićevu predstavu u Gavelli i malo mi je i drago zbog toga, jer ovaj tekst ima svoj život i ovo je posve samostalna priča bez obzira na to što bi se mogla shvatiti kao nastavak života potomaka Šovagovićevih junaka."

Glumačku postavu čine Darko Milas, Nela Kocsis, Sven Šestak, Nenad Cvetko, Franjo Dijak, Živko Anočić, Biserka Ipša, Zoran Gogić, Slavica Knežević, Ana Kvrgić i Đorđe Kukuljica te gošća iz zagrebačkog HNK Olga Pakalović.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

domovinski rat, premijera, gavella, crne oči