A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/O-P-Q/orsat-miljenic-104.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Miljenić: Hrvatska je htjela pred Haškim sudom zaštititi svoje interese | Politika+
Crna kronika

PRIJATELJ SUDA: Miljenić: Hrvatska je htjela pred Haškim sudom zaštititi svoje interese

'Žalbeno je vijeće odlučilo da naši interesi nisu ugroženi jer ICTY odlučuje o individualnoj odgovornosti a odbio je i miješanje u svrhu pomaganja sudu jer na to ima diskrecijsko pravo.'

FOTO: Orsat Miljenić
Piše: PolitikaPlus/Hina

Ministar pravosuđa Orsat Miljenić kazao je u četvrtak kako je zahtjevom za statusom prijatelja suda Hrvatska htjela pred Haaškim sudom (ICTY) zaštititi svoje interese i pomoći žalbenome vijeću ICTY-a u donošenju odluke po žalbama dvojice hrvatskih generala Ante Gotovine i Mladena Markača.

 

Haaški je sud u srijedu odbio prijedlog vlade bivše premijerke Jadranke Kosor za dodjelom statusa prijatelja suda u predmetu "Gotovina-Markač" podnesen 16. prosinca.

"Žalbeno je vijeće odlučilo da naši interesi nisu ugroženi jer ICTY odlučuje o individualnoj odgovornosti a odbio je i miješanje u svrhu pomaganja sudu jer na to ima diskrecijsko pravo", kazao je u telefonskom razgovoru za Hinu ministar pravosuđa Miljenić, dodajući da je vijeće takvu odluku donijelo jer je zaključilo da im Hrvatska ne bi koristila u razmatranju individualnih žalbi.

Haaški je sud u srijedu odbio prijedlog vlade bivše premijerke Jadranke Kosor za dodjelom statusa prijatelja suda u predmetu "Gotovina-Markač" podnesen 16. prosinca.

"Žalbeno vijeće utvrdilo je da je suština argumenata - hrvatski nacionalni interesi izvan opsega pitanja koja se razmatraju u žalbi. U skladu s tim žalbeno vijeće nije uvjereno da bi dozvoljavanje Hrvatskoj da podnese amicus curiae podnesak pomoglo u odlučivanju o Gotovininoj i Markačevoj žalbi", navodi se u odluci.

Hrvatska je vlada zatražila da joj se odobri status prijatelja suda smatrajući da može pomoći žalbenom vijeću na tri područja – pitanju udruženog zločinačkog pothvata, prekomjernog granatiranja i standarda krivnje u presudi.

Miljenić je kazao kako se u ovom trenutku proučava ima li još kakvih proceduralnih mogućnosti za druge korake no dodao je kako se u ovom slučaju radi o odluci žalbenoga vijeća.

"Nadali smo se drugačijoj odluci ali ovu poštujemo i prihvaćamo", kazao je hrvatski ministar pravosuđa.

Žalbeno je vijeće u ovoj odluci napisalo da "presudom (Gotovina, Čermak i Markač) utvrđeno postojanje udruženog zločinačkog pothvata ni na koji način ne predstavlja utvrđivanje odgovornosti države Hrvatske".

Upitan može li taj zaključak Hrvatska koristiti u slučaju protutužbe za povredu konvencije o genocidu koju je Srbija protiv nje podnijela pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ) u Haagu, Miljenić je odgovorio kako može reći da će Hrvatska načelno koristiti i taj zaključak kao i sve drugo što može ojačati njezinu pravnu poziciju u daljnjem postupku pred sudom pravde.

Podsjetio je da pred ICJ-om traje pisana faza postupka koja je tajna pa ne može iznositi nikakve konkretne podatke.

Generali Ante Gotovina i Mladen Markač u travnju prošle godine nepravomoćno su proglašeni krivima i osuđeni na 24 odnosno 18 godina zatvora kao članovi udruženog zločinačkog pothvata zbog ratnih zločina i progona srpskog stanovništva počinjenog tijekom i nakon operacije Oluje.

U tijeku je žalbeni dio postupka i prema kalendaru rada u ožujku bi se trebala održati žalbena rasprava.

Žalbeno vijeće Haaškoga suda ukinulo je ovom odlukom i oznaku tajnosti vladina podneska no nije ga još objavio.

Raspravno je vijeće ICTY-ja 2006. godine također odbilo hrvatski zahtjev za statusom prijatelja suda u istom predmetu.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

orsat miljenić, prijatelj suda, hrvatska, haag