A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/I-J/josip-bozanic-100.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Bozanić: Dok neki zazivaju umiranje Boga, čini se da umire čovjek i život na zemlji | Politika+
Hrvatska

STEPINČEVO: Bozanić: Dok neki zazivaju umiranje Boga, čini se da umire čovjek i život na zemlji

I u Hrvatskoj čuju glasovi koji ne djeluju ohrabrujuće, kada je posrijedi dar života.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić predvodio je večeras na Stepinčevo misu u Zagrebačkoj prvostolnici istaknuvši kako su uslišane molitve blaženom Alojziju za pohod pape Benedikta XVI. Hrvatskoj, koji je, kako drži, progovorio novom snagom i porukom za Crkvu i hrvatski narod, osvježio vjerničku radost i nadu te vratio ponos narodu.

Kardinal je ocijenio da je govor Stepinčeva života bio vidljiv i u papinu govoru svijetu kulture, znanosti, politike, gospodarstva, predstavnicima religija, kada je u središte razmatranja stavio oblikovanje savjesti i važnost promicanja logike darovanosti, s pozivom da se razum i sloboda čuvaju otvorenima prema njihovu nadnaravnom temelju.

 

"Govori se olako, obescjenjujući stavove vjernika, pozivajući se na toleranciju prema različitosti mišljenja, kako bi se brzo otkrilo da je teško uspostaviti zdravo društvo bez suglasnosti o temeljnim pitanjima"

"I kada je govorio mladima o ljudskoj čežnji za srećom, o dubokim traženjima smisla i o opasnosti da ljudi svoje pouzdanje stave u nešto što ne ispunja tu čežnju vidjeli smo u pozadini lik našega blaženika", rekao je Bozanić dodavši da se Stepinčeva zauzetost za obranu i dostojanstvo obitelji i braka vidjela dok je Sveti otac govorio našim obiteljima o ljepoti i važnosti obitelji.

Podsjetivši da je upravo Stepinac bezbroj puta upozoravao na pogubnost koja prijeti našem narodu, Europi i svijetu, ako se zanemari vrijednost obitelji i nepovredivost ljudskoga života od začeća do naravne smrti, kardinal je istaknuo da su papine riječi na Hipodromu da se ne popušta sekulariziranom mentalitetu zvučale kao da slušamo pozive kardinala Stepinca.

Nadbiskup Bozanić je ocijenio da smo po papinu pohodu primili zaokruženu sliku govora o kršćanskome humanizmu, koji polazi od temelja savjesti, prolazi putem traženja Božjega plana i stavljanja pouzdanja u Boga te dodao, da se po papinu pohodu, pazeći na nepovredivost dara života i na vrijednost obitelji u svim poteškoćama moglo osloniti na čvrstoću vjere koja se suobličuje Kristu, do trpljenja.

Ocijenio je da je Stepinac bio učitelj pouzdanja i dobrote te istaknuo da danas nitko ne može toliko zatvoriti oči da ne bi vidio pogubnost života koji ne računa s nadnaravnim temeljem.

"Tamo gdje ne postoji zadnji razlog i smisao, rađa se malodušnost i očajanje", rekao je Bozanić istaknuvši da smo danas suočeni s raširenim nasiljem. Nasilje je, kako je ustvrdio, često odgovor na bezizlaznost, na očaj, što se iz nutarnje tjeskobe prenosi u svijet izvanjskoga, na druge ljude i na stvari.

Po Bozanićevim riječima društvo koje nije sposobno ili ne želi ponuditi ljudima značenje, otkrivati istinu o podrijetlu i cilju života, izbjegavajući pitanja o smislu trpljenja, otvara prostor za surogate, koji se očituju kao bijeg od života, posežući za sredstvima ovisnosti.

Ustvrdivši da je pitanje nataliteta blisko povezano s pitanjem nade, istaknuo je da je kršćanski gledano životni plan imati djecu te odgovoriti Bogu na poziv da se živi u braku muškarca i žene, kao obitelj.

"I dok su neki na našem europskom kontinentu zazivali umiranje Boga i proglašavali njegovu smrt, čini se da umire čovjek, da umire život na zemlji", rekao je dodavši da to umiranje započinje onda kada nestane poniznosti pred otajstvom života.

Istaknuo je da se i u Hrvatskoj čuju glasovi koji ne djeluju ohrabrujuće, kada je posrijedi dar života.

"Govori se olako, obescjenjujući stavove vjernika, pozivajući se na toleranciju prema različitosti mišljenja, kako bi se brzo otkrilo da je teško uspostaviti zdravo društvo bez suglasnosti o temeljnim pitanjima", rekao i zapitao "ima li važnijeg temelja od života?

Kardinal Bozanić smatra da je i tamo gdje sve nije razvidno, nužno čuvati poniznost i okvire ljudske spoznaje.

"Bez radosti i nade utemeljene u Bogu, ljudski govor lako sklizne u proizvoljnost i prisvajanje mjerodavnosti koju čovjek nema", rekao je Bozanić dodavši da se tada počne glumiti gospodare života i smrti pa onda nije neobično izravno zagovaranje pobačaja ili eutanazije.

Ocijenio je da bi bilo vrijedno zastati, razmotriti stavove, jer posrijedi je život, onaj isti koji nas povezuje s Izvorom svega što živi.

"Tu leži ključ za razumijevanje poteškoća i radosti u odgojnim i obrazovnim procesima; u kulturi rada; u izgradnji odgovornosti; u brizi za potrebne; u umjetničkim izražajima; u govoru solidarnosti i dragovoljnosti", rekao je zagrebački nadbiskup i dodao da se na toj podlozi povlače ključni potezi za život pojedinca i društva.

Podsjetio je i na Stepinčeve riječi upućene 1940. liječnicima kako je pobačaj i golemo socijalno zlo, koje je donijelo toliko nevolja ne samo pojedincima, nego čitavim familijama i teško ranilo stablo narodnog života.

Kardinal Bozanić je večeras pozvao vjernike da tijekom korizme sudjeluju u inicijativi pod nazivom "Misije u gradovima".

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

crkva, josip bozanić, alojzije stepinac