A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/K-L/lisinski.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Tradicionalni koncert za Lovru pl. Matačića u Lisinskom | Politika+
Kultura

PLAVI CIKLUS: Tradicionalni koncert za Lovru pl. Matačića u Lisinskom

Orkestrom Zagrebačke filharmonije dirigirat će maestro Leopold Hager, a izvodit će se 8. Simfonija u c-molu Antona Brucknera.

Piše: PolitikaPlus/Hina

U okviru Plavog ciklusa Zagrebačka filharmonija će u petak, 17. veljače u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog održati tradicionalni koncert u čast svom šefu dirigentu Lovri pl. Matačiću, koji je tu funkciju obnašao od 1970. do 1980., izvijestila je danas Filharmonija.

Orkestrom Zagrebačke filharmonije dirigirat će maestro Leopold Hager, a izvodit će se 8. Simfonija u c-molu Antona Brucknera. U sklopu koncerta bit će svečano dodijeljena i nagrada Hrvatskog društva glazbenih umjetnika "Lovro pl. Matačić" koju će primiti akademik Pavle Dešpalj.

Maestro Hager vodio je najveće orkestre Mainza, Linza i Kölna, Freiburga, Salzburga i Luxembourga, bio je šef dirigent Volksopere u Beču i gostovao u najvećim glazbenim centrima svijeta, proslavio se mnogim izvedbama, a posebice onim djela Felixa Mendelssohna i Wolfganga Amadeusa Mozarta.

Hrvatski dirigent i skladatelj Lovro von Matačić (1899.-1985.) pripada eliti europske i svjetske glazbe 20. stoljeća. Ljudski i umjetnički formiran na razmeđu tradicija i kultura, uspio je na zadivljujući način asimilirati i sintetizirati razlike uvjetovane tim razmeđima, ugrađujući ih u temelje izraznog i spoznajnog bogatstva svojeg suglasja s glazbom, stoji u najavi koncerta.

Za svoje antologijske interpretacije, osobito Brucknerovih i Wagnerovih djela te kapitalnih skladbi slavenskog repertoara, primio je Brucknerovu medalju Međunarodnog Brucknerovog društva, Brucknerov prsten Bečkih simfoničara, Janačekovu i Smetaninu medalju čehoslovačke vlade, Križ I. reda za znanost i umjetnost predsjednika Republike Austrije i mnoge druge nagrade.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

dirigent, mainz, vatroslav lisinski, lovro pl. matačić