A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/ivo%20skrabalo.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Filmovi u Tuškancu 17. i 18. veljače posvećeni Ivi Škrabalu | Politika+
Kultura

SJEĆANJE: Filmovi u Tuškancu 17. i 18. veljače posvećeni Ivi Škrabalu

Program počinje projekcijom dokumentarnog filma "Živuće fotografije - Slike iz prošlosti filma u Hrvatskoj".

Piše: PolitikaPlus/Hina


Škrabalo je sudjelovao u stvaranju mnogih hrvatskih filmskih klasika kao dramaturg i pomoćnik redatelja, a kao redatelj radio je dokumentarce koji su teme obrađivali na šaljiv kozerski, često i satiričan pristup kojim je kritizirao društveno-politički sustav.

U sjećanje na Ivu Škrabala, u sklopu vikenda hrvatskoga filma zagrebačko kino "Tuškanac" 17. i 18. veljače priređuje filmski program posvećen tom hrvatskom političaru, filmskom redatelju, scenaristu, dramaturgu i povjesničaru filma, koji je preminuo u rujnu prošle godine.

Program počinje projekcijom dokumentarnog filma "Živuće fotografije - Slike iz prošlosti filma u Hrvatskoj" u kojoj se Škrabalo predstavlja kao scenarist, nakon čega slijed njegov najdraži film "Tko pjeva zlo ne misli", za koji je dao naslov, izvijestio je Hrvatski filmski savez.

U subotu će se predstaviti Škrabalov redateljski rad - kratki igrani i dokumentarni filmovi "Velika porodica", "Pes za petsto", "Dan kada se sklapaju brakovi", "Vodič kroz Trst", "Kamo vodi autoput" i "Slamarke divojke", ali i njegov glumački doprinos u filmovima "Put nije samo vaš" i "Opsada".

"Njegovi filmovi nisu nikad bili dosadni, tematski šaljivi, često i satirički bockavi te stilski dinamični, skloni ritmizaciji građe", stoji u najavi vikenda posvećenog Ivi Škrabalu. Postoji i iznimka od tih pravila, njegove "Slamarke divojke", usporen, intiman, kontemplativan film o umjetnosti u kojemu je s puno ljubavi opisao seoske umjetnice iz svojeg rodnog kraja, dodaje se.

U najavi se podsjeća da je Škrabalo u široj javnosti poznat kao autor duhovitih hrvatskih prijevoda naslova sztanih porno filmova, među ostalim, "Hopa cupa u krevetu", "Njoj se mili u svili", "Šefica zna znanje", nastalih dok je radio u Croatia filmu, ali bio je i autor naslova mnogih drugih filmova, uz "Tko pjeva zlo ne misli" i filma "Ljubavna pisma s predumišljajem".

Škrabalo je sudjelovao u stvaranju mnogih hrvatskih filmskih klasika kao dramaturg i pomoćnik redatelja, a kao redatelj radio je dokumentarce koji su teme obrađivali na šaljiv kozerski, često i satiričan pristup kojim je kritizirao društveno-politički sustav.

Ulaz na projekcije je slobodan, a program je ostvaren u suradnji s Hrvatskom kinotekom.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

kino tuškanac, film, ivo škrabalo