A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/G-H/hnk-119.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Komična opera 'Ljubavni napitak' večeras premijerno u HNK | Politika+
Kultura

ZAGREBA: Komična opera 'Ljubavni napitak' večeras premijerno u HNK

Scenografiju potpisuje Luigi Perego, kostimografiju Marina Luxardo, a oblikovanje svjetla Roger Vanoni.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Komična opera "Ljubavni napitak" talijanskog skladatelja Gaetana Donizettija u režiji talijanskog redatelja Cesarea Lievia, koja na duhovit način opisuje peripetije mladog ljubavnog para, premijerno će biti izvedena večeras u Hrvatskom narodnom kazalištu (HNK) u Zagrebu.

Jednu od Donizzetijevih najpoznatijih opera i jednu od najpoznatijih komičnih belcanto opera uopće, ansambl zagrebačke Opere izvest će pod ravnanjem talijanskog dirigenta Pietra Rizze.

Na premijeri će u ulozi šarlatanskog liječnika Dulcamare nastupiti Giorgio Surian, Marija Kuhar Šoša nastupit će u ulozi Adine, Domagoj Dorotić u ulozi Nemorina, Marko Kalajanović bit će Belcore, a Monika Cerovčec Giannetta.

Scenografiju potpisuje Luigi Perego, kostimografiju Marina Luxardo, a oblikovanje svjetla Roger Vanoni.

Libreto za "Ljubavni napitak" napisao je Felice Romano prema komediji francuskog dramatičara Eugenea Scribea utemeljenoj na srednjovjekovnoj romanci "Tristan" Gottfrieda von Strassburga.

Riječ je o veseloj bajci koja poručuje da je moguće pružiti dobrotu i ljubav i bez pomoći čarobnog eliksira, preporučujući glazbu kao univerzalni lijek "zbog toga što posjeduje čarobne osobine koje Dulcamara (u prijevodu: slatko-gorak) pripisuje vlastitom pripravku koji paralizirane vraća u život služeći dobrobiti čovječanstva".

Tajna "Ljubavnog napitka", kako ističe Jagoda Martinčević u najavi opere, krije se u njegovoj djetinjoj bezazlenosti, zaigranosti i dobrodušju, "nema provokativnog žalca, nema ironije ni poruge, nema dvosmislenosti". Napitak dovodi do sretnog kraja, a tu su i četiri vrlo životna glavna lika - samouvjerena djevojka, strašljivi mladić, napuhani vojnik i brbljavi prevarant, dok "razdragana partitura" predstavlja "vješt koloplet Donizettijeva umijeća i poznavanja instrumentacije".

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

hnk, vatroslav lisinski, OPERA, zagreb