Tvrtke

JASNA PORUKA: Ministarstvo mljekarima: Dok ne prekinu prosvjede, nema dijaloga!

'Hrvatska Vlada, a time i Ministarstvo poljoprivrede, neće pristati na ucjene i dosadašnji način rješavanja problema u resoru poljoprivrede.'

Piše: PolitikaPlus/Hina

Ministarstvo poljoprivrede smatra kako su prosvjedi proizvođača mlijeka nelegitimni i nanose veliku štetu, poziva ih da žurno obustave prosvjede, te naglašava da dok traju prosvjedi neće biti dijaloga i da Vlada, a time i Ministarstvo, neće pristati na ucjene i dosadašnji način rješavanja problema u resoru poljoprivrede.

 

'Ministarstvo poljoprivrede smatra kako su prosvjedi proizvođača mlijeka nelegitimni te da nanose veliku štetu kako samoj proizvodnji mlijeka i industriji, tako i građanima Hrvatske.'

"Ministarstvo poljoprivrede smatra kako su prosvjedi proizvođača mlijeka nelegitimni te da nanose veliku štetu kako samoj proizvodnji mlijeka i industriji, tako i građanima Hrvatske", navodi se u današnjem očitovanju tog ministarstva o prosvjedima proizvođača mlijeka.

Ističe se kako je stav Ministarstva da su u srijedu, 15. veljače, na sastanku Stručnog savjeta za praćenje stanja u proizvodnji i preradi mlijeka, doneseni zaključci s kojima je napravljen veliki pomak.

Mljekare su izašle u susret proizvođačima mlijeka samom činjenicom da su, nakon dugog niza godina, pristale na direktne pregovore oko formiranja cijene mlijeka sa svojim udrugama proizvođača, navode u Ministarstvu.

Podsjećaju kako je zaključke Savjeta prihvatila većina sudionika sastanka, uključujući i predstavnika Hrvatske poljoprivredne komore, kao legitimne institucije koja je osnovana sa ciljem da artikulira i zastupa interes svih poljoprivrednih proizvođača.

"S obzirom na veliki broj zahtjeva raznih udruga proizvođača mlijeka sa različitim stavovima, u kojima traže pojedinačni sastanak sa ministrom poljoprivrede, ovim putem još jednom naglašavamo stav da proizvođači mlijeka žurno moraju obustaviti prosvjede te sa svojim matičnim udrugama i Hrvatskom poljoprivrednom komorom definirati svoje stavove, a potom ih prezentirati Ministarstvu poljoprivrede", ističe se u očitovanju.

Iz Ministarstva naglašavaju da dok traju prosvjedi dijaloga neće biti, budući da se njima stvara atmosfera pritiska i dezinformiranja javnosti, ali i malih proizvođača čije su proizvodnje ugrožene zbog neisporuke mlijeka.

"Hrvatska Vlada, a time i Ministarstvo poljoprivrede, neće pristati na ucjene i dosadašnji način rješavanja problema u resoru poljoprivrede. Smatramo da traženje dodatnih novčanih sredstava, u sadašnjem teškom financijskom trenutku za državu, ne dolazi u obzir", navode.

Ministarstvo poljoprivrede smatra da su problemi u poljoprivredi puno dublji od onoga što se trenutno prikazuje u javnosti, te da svi morju sa više odgovornosti pristupiti rješavanju ključnih problema - legalizacije poljoprivrednih objekata, pitanja zemljišta, kreditiranja poljoprivrede pod povoljnijim uvjetima, ali i bolje kontrole trošenja novca poreznih obveznika itd. Ovi prosvjedi usmjereni su samo na privremeno rješenje, kažu u Ministarstvu poljoprivrede.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

sindikati, ministarstvo poljoprivrede, prosvjed, dukat