A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/C-D/comp-231.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Podignuta optužnica protiv skupine 17 računalnih prevaranata | Politika+
IT

PRIJEVARE: Podignuta optužnica protiv skupine 17 računalnih prevaranata

Optuženi su ostvarili dobitak od najmanje 1,8 milijuna kuna, a novac su dijelili po dogovoru i ostvarenim "ulogama".

Piše: P/H

Na Županijskome sudu u Rijeci podignuta je optužnica protiv 17 hrvatskih državljana koje se tereti da su se nazakonito okoristili na automatima za igre na sreću, to jest da su počinili više kažnjivih djela udruživanja radi počinjenja kaznenih djela, računalne prijevare i pranja novca te da su tako više tvrtaka oštetili za najmanje 1,8 milijuna kuna, izvještava Ured za suzbijanje korupcije i organiziranoga kriminala ( USKOK).

Optuženi su ostvarili dobitak od najmanje 1,8 milijuna kuna, a novac su dijelili po dogovoru i ostvarenim "ulogama".

Optužnicom USKOK-a obuhvaćeno je 17 osoba u dobi od 23 do 53 godine iz nekoliko gradova, a najviše ih je Zagreba te iz Rijeke. Trojicu okrivljenika terete da su od 15. listopada do 24. kolovoza 2011. u Bujama i drugim mjestima u Hrvatskoj, kako bi ostvarili materijalnu korist, povezali druge okrivljenike radi zajedničkog djelovanja. Povezali su ih radi nabave računalnih programa, tzv. računalnih virusa koji su prilagođeni za izmjene programa na automatima za igre na sreću.

Dvojica od njih u dogovoru s trećim instalirala su, sa zasad nepoznatim osobama, tijekom servisiranja automata za igre na sreću računalni softver na matične ploče s originalnim programima. Tako su izmijenili originalni softver na 90 automata za igre na sreću u više klubova u Hrvatskoj.

Ta su se trojica osobno koristila izmijenjenim računalnim programima, tj. automatima za igre na sreću, nakon čega su kao "igrače" angažirali ostale optuženike i zasad nepoznate osobe.

"Igrači" su imali zadaću da u točno određenim klubovima, na točno određenim automatima, uz polaganje malih uloga, ostvaruju dobitak. Oni bi, po uputama trojice, tijekom igre aktivirali prvi stupanj aktivacije virusa unošenjem određenog slijeda karata u igri dupliranja.

Tijekom igre, u telefonskoj komunikaciji s ostalima, dojavom rezultata i korištenjem dogovorenih šifara aktivirali bi drugi stupanj računalnog virusa za sljedećih 30 igara dupliranja. Optuženi su tako ostvarili dobitak od najmanje 1,8 milijuna kuna, a novac su dijelili po dogovoru i ostvarenim "ulogama".

Četvoricu okrivljenika terete da su počinili još i kazneno djelo pranja novca jer su, radi prikrivanja stvarnog izvora protupravno stečenog novca, kupovali osobne automobile i otvarali bankovne račune.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

prijevare, prevare, igre na sreću, uskok