A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/NOVAC/novac-008.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Tržište novca: Značajniji rast ponude i smanjenje kamate | Politika+
Mojbiz

POZAJMICE: Tržište novca: Značajniji rast ponude i smanjenje kamate

Prosječna kamatna stopa pak snižena je sa 5,65 na 4,6 posto.

Piše: P/H

U današnjem trgovnju na Tržištu novca bilježimo značajniji rast ponude za gotovo 3 puta te za oko 18,5 posto nižu prosječnu cijenu zaduživanja. Tako je ukupno prijavljena potražnja danas iznosila 292,9 mlijuna kuna ili za oko 4 posto više no u četvrtak.

Porast volumena trgovanja na Tržištu novca rezultat je veće ponude kratkoročnih viškova koja je i danas u potpunosti iskorištena. Prosječna kamatna stopa pak snižena je sa 5,65 na 4,6 posto.

Istodobno se na strani ponude našlo 92,9 milijuna kuna, ili za oko 191 posto više no dan ranije. Najviše je danas, 80,7 milijuna kuna, plasirano putem prekonoćnih pozajmica a pritom je prosječna kamatna stopa snižena s 5,68 na 4,56 posto.

Također je plasirano i 12,2 milijuna kuna ročnih plasmana na rok od mjesec dana uz kamatnu stopu od 4,9 posto.

Ukupan kunski promet na Tržištu novca dosegao je tako danas 92,9 milijuna kuna, a pritom su iskorištena sva sredstva iz ponude. Prosječna kamatna stopa pak snižena je sa 5,65 na 4,6 posto.

Uz trgovinu kunama danas se na Tržištu novca trgovalo i devizma. Tako je na rok od tjedan dana plasirano 2,8 milijuna eura uz kamatnu stopu od 2,46 posto.

„Porast volumena trgovanja na Tržištu novca rezultat je veće ponude kratkoročnih viškova koja je i danas u potpunosti iskorištena. Većinu ugovorenog prometa čine prekonoćne pozajmice, a trgovalo se i pozajmicama na rok od mjesec dana. Prosječna kamatna stopa znatno je niža od jučerašnje s vrijednošću od 4,6%. Uz kunske pozajmice trgovalo se i devizama u iznosu od 2,8 mil EUR-a na rok od tjedana dana i prosječnu kamatu od 2,46%.“ navodi se u priopćenju Tržišta novca.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

POZAJMICE, KAMATNE STOPE, TRŽIŠTE NOVCA, ZADUŽIVANJE