A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/prosvjed22.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Došlo i do verbalnog sukoba: Prosvjed pred KIM-om prekinut, dio proizvođača nastavlja | Politika+
Hrvatska

NESUGLASICE: Došlo i do verbalnog sukoba: Prosvjed pred KIM-om prekinut, dio proizvođača nastavlja

Između onih koji su prekinuli i onih koji nastavljaju prosvjede bilo je grubih riječi.

FOTO: Arhiva
Piše: PolitikaPlus/Hina

Udruga proizvođača mlijeka KIM prekinula je nakon četiri dana i noći prosvjed ispred Karlovačke mljekare KIM, ali je dio njenih članova ostao uz potporu članova bjelovarske Udruge proizvođača mlijeka "Moslavina" koji su došli iz Bjelovara da, kako kažu, "očuvaju prosvjedni punkt, bez blokade tvornice i drugih pritisaka".

 

Među petnaestak kooperanata KIM-a koji su ostali uz vatru pred KIM-om su i četvorica kooperanata sa Žumberka. S prosvjedom nastavljaju jer, kažu, i s dosadašnjom cijenom od 2,70 kuna su jedva opstajali zato što su im još davno ukinuti poticaji za otežane uvjete proizvodnje u brdsko- planinskim područjima. "Bolje ovdje junački poginuti, nego mučenički živjeti", kaže jedan od njih.

Predsjednik KIM-ovih kooperanata Zdenko Močnik rekao je novinarima da imaju obećanje iz KIM-a da će u četvrtak obaviti ozbiljne pregovore. "Iako teška srca, idemo kući", rekao je. "Smatram da moramo ići, da bi nam se uopće odvozilo mlijeko, a drugo, imamo usmeno obećanje iz KIM-a da ćemo ovdje u četvrtak obaviti ozbiljne pregovore. Sada treba pokazati dobru volju i vidjeti je li točna javno izrečena izjava Alena Fontane, predsjednika uprave Dukata, u čijem sastavu djeluje i KIM, da 'ima mjesta za kompromis' u vezi njihovog jednostranog prijedloga da će se od 1. veljače mlijeko otkupljivati po cijeni od 2,30 kuna po litri", rekao je Močnik.

Kazao je da postupa odgovorno u interesu opstanka petstotinjak obitelji okupljenih u udrugu, te da se na cestu s traktorima opet može izaći.

Rekao je i da je ovih dana bio pod stalnim i oprečnim pritiscima, između ostalog i Ministarstva poljoprivrede koje je poručilo da se pregovori o otkupnoj cijeni mlijeka mogu nastaviti samo ako prosvjedi budu prekinuti i traktori maknuti s prometnica.

Među petnaestak kooperanata KIM-a koji su ostali uz vatru pred KIM-om su i četvorica kooperanata sa Žumberka. S prosvjedom nastavljaju jer, kažu, i s dosadašnjom cijenom od 2,70 kuna su jedva opstajali zato što su im još davno ukinuti poticaji za otežane uvjete proizvodnje u brdsko- planinskim područjima. "Bolje ovdje junački poginuti, nego mučenički živjeti", kaže jedan od njih.

Između onih koji su prekinuli i onih koji nastavljaju prosvjede bilo je i grubih riječi. Predsjednik bjelovarske udruge Željko Mavrin predbacio je karlovačkim kolegama da su "nasjeli na pritiske i dozvolili da ih političari i mljekarska industrija podijele i tako razjedinjene unište, iako je i jednima i drugima jasno da će, ako zaista bude smanjena cijena, zatvoriti svoje štale".

Mavrin je ustvrdio javno da "su Močniku zaprijetili da mu Dukat više ni jednu litru mlijeka neće otkupiti ako nastavi s prosvjedom, a zna se da već dugo sve mljekare imaju međusobni sporazum da nema prelazaka iz jedne u drugu mljekaru".

KIM-ovi su kooperanti tri dana bacali svoje mlijeko, jer im cisterne nisu dolazile po mlijeko, kao odgovor na prosvjede.

Neposredno prije odlaska u traktorskoj koloni, Močnik je kazao da se "na terenu" prave informacije od Hrvatskog saveza udruga proizvođača mlijeka o pregovorima nisu mogle dobiti od nedjelje, ali da postoji mogućnost da će se KIM-ovi kooperanti odazvati daljnjim prosvjednim aktivnostima Saveza u Zagrebu.

Također je kazao da, budući da su prekinuli prosvjed, od Ministarstva poljoprivrede očekuju pomoć jer, kaže, "znam da se sami ne možemo boriti protiv međunarodne korporacije".

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

kim, prosvjed, mljekari