A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/A-B/branko-vuksic-101.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

VIDEO Branko Vukšić u Nedjeljom u dva: Vjesniku treba dati još jednu šansu | Politika+
Hrvatska

NEDJELJOM U 2: VIDEO Branko Vukšić u Nedjeljom u dva: Vjesniku treba dati još jednu šansu

"Nije dobro gasiti Vjesnik kao kulturno dobro bez javne rasprave."

Piše: HRT

Potpredsjednik Hrvatskih laburista i predsjednik saborskog odbora za medije Branko Vukšić smatra da bi Vjesniku, koji je došao na rub, s novom upravom i menadžmentom trebalo dati šansu da pokuša u roku do godine dana opstati kao javni medij u državnim rukama, kao i Hrvatska radio televizija (HRT).

Vjesnik je bio politikantska novina, služio je interesima politike koja ga je plaćala, no on je također institucija koja je odgojila velik broj novinara i ostavila dubok pečat u povijesti hrvatskog novinarstva i društva.

Nije dobro gasiti Vjesnik kao kulturno dobro bez javne rasprave i da se sav teret prelama preko leđa njegovih zaposlenika u borbi oko kupnje zemljišta na dobroj lokaciji i nebodera u višemilijunskim eurskim iznosima, smatra Vukšić. Vjesnik je potpuno razvlašten, a ispostavljaju mu se računi i pokušava ga se istisnuti s medijskog tržišta, upozorio je.

Vjesnik je bio politikantska novina, služio je interesima politike koja ga je plaćala, no on je također institucija koja je odgojila velik broj novinara i ostavila dubok pečat u povijesti hrvatskog novinarstva i društva, rekao je Vukšić gostujući u emisiji Hrvatske televizije "Nedjeljom u dva".

U vezi HRT-a Vukšić je rekao da je poznato da od pretplate dobiva 1,2 milijarde kuna i da ima višak zaposlenih, kao i onih koji ne rade, a primaju plaću. Zatražena je dubinska revizija poslovanja, a govori se često i o lopovluku i korupciji i to treba istražiti, rekao je, dodajući da je bilo i informacija kako je, kada se to pokušalo istražiti, sve bilo zaustavljeno s visoke političke razine. Ova vlast, koliko mi je poznato, zatražila je da se sve istraži do kraja bez obzira do koga se dođe, rekao je Vukšić napominjući da je danas dosta teško dokazati takva kaznena djela.

Vukšić je navio da će saborski odbor za medije kojem je na čelu provesti tematske rasprave, među ostalim, o Vjesniku i Hini.

Vukšić je upitan o radu Milanovićeve vlade ustvrdio kako ona nema osjećaj što treba sačuvati, budući planira prodati Hrvatsku poštansku banku i Croatia osiguranje. To je neoliberalna vlada kontinuiteta i po tome se bitno ne razlikuje od HDZ-ove, ustvrdio je Vukšić, dodavši kako se o socijaldemokraciji sve manje čuje. Upozorio je na nenaplaćenih 46 milijardi poreza i devet milijardi koncesija, rekavši da ih je bivša vlada opraštala tajkunima, a sada se šteta pokušava sanirati na teret građana.

Milanovićeva vlada ne radi energične poteze koje bi trebala, smatra Vukšić i dodaje kako vjeruje da će u njoj biti još sukoba, no drži da je dobro da u vladi postoje i različita mišljenja što se u prethodnoj nije moglo čuti.

Vukšić se suprotstavio izmjenama Zakona o radu (ZOR) kojima bi se dodatno otežao položaj i zaštita radnika u funkciji kapitala, jer je unatoč postojećeg ZOR-u već više od 100.00 radnika ostalo bez posla te dodao da će Hrvatski laburisti na to znati reagirati.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

VJESNIK, NEDJELJOM U 2, BRANKO VUKŠIĆ