Hrvatska

RASPRAVA: Milanović: Ovo što radimo su mjere koje ne vesele, ali vjerujemo da ćemo pokrenuti Hrvatsku

U ime HDZ-a predsjednica te stranke Jadranka Kosor rekla je oni neće glasovati o proračunu.

Piše: PolitikaPlus

Saborski zastupnici započeli su jutros raspravu o proračunu za 2012. godinu. Njime Vlada predlaže da rashodi budu 118,84 milijardi kuna, što je 3,4 milijarde kuna manje nego prošle godine, dok su prihodi planirani u iznosu od oko 108,95 milijardi kuna, ili 1,4 posto više nego lani.

 

'Mi smo obećali i dali jamstva da ćemo u promjenama voditi računa da ukupno porezno opterećenje ne raste. Vjerujemo da ćemo rasterećenjem gospodarstva uz istvremeno očuvanje prihodovne strane pokrenuti Hrvatsku. Rashodovnu stranu je trebalo smanjiti i to smanjenje nije drastično, no pitanje je gdje povući crtu. Gdje je granica rezanja nakon koje Hrvatsku guramo u depresiju i nakon čega proračun postaje samo jedna obična blagajna.'

- Po starom ne ide, a novo je izazovno i mutno katkada. No na nama je da ponudimo model koji će konsolidrirati finacije i Hrvatsku dovesti u novu poziciju. Uvijek svi žele reći da je proračun socijalan i razvojan, on ni ne može biti drugo, samo je pitanje koliko je socijalan i razvojan. Mi smo obećali i dali jamstva da ćemo u promjenama voditi računa da ukupno porezno opterećenje ne raste. Vjerujemo da ćemo rasterećenjem gospodarstva uz istvremeno očuvanje prihodovne strane pokrenuti Hrvatsku. Rashodovnu stranu je trebalo smanjiti i to smanjenje nije drastično, no pitanje je gdje povući crtu. Gdje je granica rezanja nakon koje Hrvatsku guramo u depresiju i nakon čega proračun postaje samo jedna obična blagajna, kazao je uvodno predstavljajući proračun za 2012. premijer Zoran Milanović.

Vlada u proračunu, podsjetimo, predlaže da rashodi budu 118,84 milijardi kuna, što je 3,4 milijarde kuna manje nego prošle godine, dok su prihodi planirani u iznosu od oko 108,95 milijardi kuna, ili 1,4 posto više nego lani. Deficit proračuna vladajući namjeravaju smanjiti za više od 5 milijardi kuna i on bi iznosio 9,9 milijardi kuna ili 2,8 posto BDP-a. Osim toga, Vlada u ovoj godini predviđa gospodarski rast od 0,8 posto te inflaciju od 2,4 posto.

Predstavljajući proračun Milanović se osvrnuo i na povećanje PDV-a.

- Ovo što sada radimo su mjere koje nas ne vesele. Povećali smo PDV i to nikome neće biti drago, i neće nitko pljeskati na povećanje PDV-a, ali s druge strane tu su mjere za rasterećenje poduzetništva, rekao je Milanović.

No, osim povećanja PDV-a, vlada se pod kritikama našla i zboog smanjenja subvencija u poljoprivredi. Naime, poljoprivredi bi se subvencije smanjile za 817,3 milijuna kuna, s 3,6 na 2,8 milijardi kuna.

- Ako nešto potičemo milijardima i potičemo jedan težak posao, onda ostalima moramo objasniti što financiramo i s kojim povratom, progovorio je Milanović o poljoprivredi, osvrnuvši se pritom i na prosvjede.

- Prosvjedi su važna stvar. Oni mogu biti politički motivirani, ali to nije krimen. Neka su politički motivirani. Mislim da znam koliko je teško proizvoditi hranu, svaki dan ustajati i biti oko blaga. Mislim da znam, moj djed je bio takav čovjek. U Hrvatskoj ne proizvodimo dovoljno hrane i imamo sustav poticaja koji je relativno izdašan. Ovjde nitko nije protiv poljoprivrednika, ali jesmo za čiste račune pri čemu ne govorim da netko vara, rekao je Milanović.

Prema Vladinom prijedlogu, planirani rashodi za ovu godinu iznose 118,84 milijarde kuna, što je 3,4 milijarde manje nego prošle godine. Planirani su prihodi od 198, 95 milijardi kuna, odnosno 1,4 milijarde više nego prošle godine.

Ukoliko prijedlog proračuna bude prihvaćen, Vlada će na taj način smanjiti proračunski deficit za 5 milijardi kuna. Prema predviđanjima Vlade, proračunski bi deficit iznosio 9,9 milijardi kuna uz gospodarski rast od 0,8 posto i inflaciju od 2,4 posto.

 

Predsjednik Sabora Boris Šprem objavio je kako ima više od 60 amandmana na proračun. Njihovo bi iznošenje moglo trajati više od 13 sati, dodao je.

Predloženi je proračun dobio potporu Odbora za financije i državni proračun, Odbora za ljudska prava i nacionalne manjine, Odbora za ratne veterane te Odbora za poljoprivredu, ribarstvo i ruralni razvoj. Proračun nije prihvatio Odbor za obitelj, mladež i sport, čiji je predsjednik Darko Milinović izrazio skeptičnost prema rastu BDP-a koji Vlada očekuje.

Saborski klubovi vladajuće koalicije (SDP, HNS, IDS i HSU) redom su dali potporu proračunu. Ruža Tomašić u ime HSP-a dr. Ante Starčević dala je potporu proračunu. Potporu proračunu dao je i Milorad Pupovac u ime kluba SDSS-a. U ime Bošnjačko demokratske stranke Hrvatske Nenad Hodžić rekao je kako će manjinci podržati proračun.

Dragutina Lesara iz Hrvatskih laburista posebno su zanimale najavljene promjene Zakona o radu. Milanović mu je odgovorio da se u ovome trenutku ne razmišlja o izmjenama ZOR-a, kao što je i obećavano u kampanji, tek da će se možda mijenjati produženo djelovanje kolektivnih ugovora.

Dinko Burić, u ime Kluba HDSSB-a, proračunu je zamjerio zapostavljanje Slavonije i Baranje. Naglasio je da se to još može promijeniti kroz amandmane. Premijer mu je odgovorio da Vlada nema namjeru dodatno unazaditi tu regiju i da će se Slavojija i Baranja razvijati kroz fondove za regionalni razvoj.

U ime HDZ-a predsjednica te stranke Jadranka Kosor rekla je oni neće glasovati o proračunu. U pitanju je nešto što u programu Kukuriku koalicije nisu najavljivali, porezna opterećenja nisu najavljena u kampanji. Da su ovo sve govorili u kampanji, HDZ bi dobio izbore, rekla je Kosor.
 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

VLADA, PRORAČUN, SABOR