Mojbiz

GRČKA I EUROZONA: Venizelos: Dugo razdoblje nesigurnosti završava danas; Schaeuble postao optimist

Plan u dvije faze predviđa brisanje 100 milijardi eura grčkog duga privatnih vjerovnika i novi paket pomoći od 130 milijardi eura.

FOTO: Wolfgang Schaeuble
Piše: PolitikaPlus/Hina/AFP

Njemački ministar financija Wolfgang Schaeuble, poput grčkog kolege Evangelosa Venizelosa, izrazio je "optimizam" u vezi mogućnosti postizanja sporazuma o izbjegavanju bankrota Grčke u ponedjeljak.

Wolfgang Schaeuble izrazio je "optimizam" oko mogućnosti postizanja "održivog rješenja, koje će dugoročno vratiti Grčku na pravi put". Tu je ocjenu iznio prilikom dolaska na sastanak ministara financija eurozone u Bruxellesu, koji bi trebao početi odobravanjem novog plana pomoći Ateni.

Taj plan u dvije faze predviđa brisanje 100 milijardi eura grčkog duga privatnih vjerovnika i novi paket pomoći od 130 milijardi eura.

Glavna direktorica MMF-a Christine Lagarde na dolasku je istaknula "značajne napore" koje je poduzela Grčka i ustvrdila kako će MMF biti spreman pružiti joj pomoć.


Pregovori o pomoći Grčkoj trajat će do zadnjeg trenutka oko nekih "tehničkih pitanja", izjavio je u grčki ministar financija Venizelos, naglasivši svoj optimizam oko pozitivne konačne odluke, koju bi danas trebali donijeti ministri financija eurozone u Bruxellesu.

"Do zadnjeg trenutka pregovori se nastavljaju, ima tehničkih problema, ispituju se pojedinosti, odabir i prioriteti institucionalnih partnera ili zemalja članica koje utječu na ozračje rasprave", kazao je Venizelos medijima u Bruxellesu, "No, očekujemo da će dugo razdoblje nesigurnosti - koje nije u interesu ni eurozone ni Grčke - danas završiti. Grčka je ispunila sve uvjete tražene za odobravanje novog programa"

Venizelos je u Bruxelles doputovao u pratnji premijera Lukasa Papademosa.

Ministri financija eurozone trebali bi odobriti drugi paket pomoći EU-a i MMF-a Grčkoj vrijedan 130 milijardi dolara kako bi se izbjegao bankrot te visoko zadužene članice eurozone.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

christine lagarde, mmf, eurozona, grčka, Wolfgang Schaeuble