A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/I-J/ivan-mravak-020.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Odgođeno suđenju bivšem predsjedniku HEP-a Ivanu Mravku | Politika+
Hrvatska

SUĐENJE: Odgođeno suđenju bivšem predsjedniku HEP-a Ivanu Mravku

Prema optužnici se tereti Mravka kao predsjednika Uprave HEP-a, Željka Dorčića kao direktora HEP-a, Antuna Crnića kao direktora Direkcije za pravne, kadrovske i opće poslove, Mladena Belju kao direktora jednog pogona i Aleksandra Bernika kao rukovoditelja tog pogona da su inicirali zapošljavanje Buljubašića.

FOTO: Ivan Mravak
Piše: PolitikaPlus

Suđenje bivšem predsjedniku HEP-a Ivanu Mravku i još četvorici rukovoditelja tog javnog poduzeća u "slučaju Buljubašić " na zagrebačkom Županijskom sudu odgođeno je zbog nedolaska optuženih Željka Dorića i Antuna Crnića.

Optužene se tereti da su Buljubašiću priskrbili nezakonitu korist veću od 600 tisuća kuna, a svoje poduzeće oštetili za oko 760 tisuća kuna.

Obrana je sudu nedolazak dvojice optuženika opravdala njihovim zdravstvenim problemima. Dorićev odvjetnik objasnio je da njegov branjenik nije primio poziv no da bi se svejedno odazvao, ali to nije u mogućnosti zbog zdravstvenih problema za koje će dostaviti medicinsku dokumentaciju.

Za Crnića je rekao da je teško bolestan i već mjesec dana u bolnici te da je neizvjestan tijek njegova liječenja i ozdravljenja. Zbog toga je početak suđenja odgođen za 14. ožujak.

U "slučaju Buljubašić" zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo tereti Ivana Mravka i četvoricu suoptuženika da su fiktivno u HEP-u zaposlili povratnika iz Australije Radu Buljubašića koji je četiri godine primao plaću i po povlaštenoj cijeni od te tvrtke kupio stan, a zapravo cijelo vrijeme radio u središnjici HDZ-a na Trgu žrtava fašizma.

Mravkov branitelj Branko Šerić izjavio je nakon ročišta novinarima ispred Suda da je njegov branjenik u svim predmetima pokrenutim protiv njega govorio istinu, da je u nekima priznao krivnju i nagodio se s tužiteljstvom, ali da će u slučaju Buljubašić negirati krivnju.

Šerić tvrdi kako je smiješno pretpostaviti da predsjednik uprave u tvrtki s 14 tisuća zaposlenih može kontrolirati svakog radnika. Dodao je da je obrani otežan posao jer tužiteljstvo u optužnici nigdje ne spominje gdje je Buljubašić stvarno radio, odnosno je li negdje konobario ili je radio u središnjici HDZ-a. To je inače sam Buljubašić inače priznao u medijima nakon izbijanja afere.

"Ako je on stvarno radio u HDZ-u morat će netko doći iz te stranke i to objasniti," rekao je Šerić.

Mravak je pak kazao kako od početka govori samo istinu te da bi volio da se na njegovim slučajevima pravo i pravda potvrde.

Na upit što misli o bivšem premijeru Ivi Sanaderu nije želio odgovoriti.

Kazao je da je HEP državna tvrtka te da ako je dobivao naloge od bivšeg premijera, dobivao ih je od vlasnika tvrtke. Kazao je da se nakon takvih naloga uvijek savjetovao sa stručnim službama HEP-a koje bi mu potvrdile da nema kršenja zakona nakon čega bi on potpisivao suglasnost na odluke.

Mravak je rekao da od 1. siječnja ove godine više nije zaposlen u HEP-u jer je otišao u mirovinu. 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

ivan mravak, hep