A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/titanik.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Kavalir s Titanika Rene Jacques Levy odlikovan nakon 100 godina | Politika+
Scena

ODLIKOVANJA: Kavalir s Titanika Rene Jacques Levy odlikovan nakon 100 godina

Za vrijeme brodoloma Titanika 36-godišnji Rene Jacques Levy prepustio je svoje mjesto u čamcu za spašavanje jednoj od putnica na brodu, ostavši na njegovoj palubi.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Francuski kemičar koji je svojedobno putovao Titanikom i koji je u brodolomu nestao, prepustivši svoje mjesto u čamcu za spašavanje jednoj putnici, bit će postumno odlikovan, sto godina nakon njegova odvažnog, kavalirskog poteza.

Za vrijeme brodoloma Titanika 36-godišnji Rene Jacques Levy prepustio je svoje mjesto u čamcu za spašavanje jednoj od putnica na brodu, ostavši na njegovoj palubi, piše u ponedjeljak u priopćenju britanske znanstvene udruge Royal Society of Chemistry, koja će ga odlikovati.

Odlikovanje će primiti netko od Levyjevih potomaka, a bit će mu uručeno u travnju.

Zahvaljujući arhivskim zapisima doznalo se za sudbinu mladoga kemičara Levyja, rođenog u Nancyju 1875., koji je u Kanadu emigrirao 1903. zajedno sa suprugom i troje djece. U Europu se vratio 1912. kako bi prisustvovao jednome pogrebu, nakon čega se ukrcao u Titanik da bi se vratio obitelji.

"U povodu obilježavanja stogodišnjice potonuća Titanika, smatrali smo da bi bilo prikladno na ovaj način pozdraviti odvažnost jednoga od naših kolega", rekao je predsjednik Royal Society of Chemistry David Phillips.

Slavni putnički brod Titanik potonuo je nakon sudara sa santom leda na sjevernom Atlantiku 15. travnja 1912., na svom prvom putovanju. U nesreći je poginulo 1517 putnika i članova posade.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

kavalir, scena, titanik