A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/O-P-Q/psa-gm-100.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Pregovori o savezništvu, s GM-om, katapultirali dionicu Peugeot Citroena | Politika+
4kotača

AUTOINDUSTRIJA: Pregovori o savezništvu, s GM-om, katapultirali dionicu Peugeot Citroena

"Vode se rasprave i u ovoj se fazi ne može sa sigurnošću reći da će rezultirati sporazumom".

Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters

Dionice Peugeota skočile su u srijedu 10 posto nakon što je tvrtka objavila da pregovara o mogućim suradnjama i savezima.Tome je prethodilo izvješće u novinama La Tribune da francuski proizvođač automobila već nekoliko mjeseci pregovara s General Motorsom.

"Vode se rasprave i u ovoj se fazi ne može sa sigurnošću reći da će rezultirati sporazumom".

Peugeot nije želio potvrditi s kojim kompanijama pregovara, dok su iz General Motorsa priopćili da njihovi pregovori s drugim tvrtkama u industriji nisu iznimka već pravilo.

Prošle je godine Peugeot poslovao s gubitkom zbog teških uvjeta na europskom tržištu automobila.

U kratkom priopćenju objavljenom u srijedu iz francuskog poduzeća ističu da "u kontekstu svoje strategije globalizacije i poboljšanja poslovne učinkovitosti PSA Peugeot Citroen razmatra moguće suradnje i saveze".

"Vode se rasprave i u ovoj se fazi ne može sa sigurnošću reći da će rezultirati sporazumom".

U izvješću u La Tribuneu navodi se da bi, ako pregovori budu uspješni, savez mogao biti objavljen na Ženevskom sajmu automobila koji se održava u prvom tjednu ožujka.  Sporazum će trebati odobriti i članovi obitelji Peugeot koja još uvijek drži 30 posto dionica kompanije.

GM je izvijestio o rekordnoj dobiti u prošloj godini u iznosu od 9,2 milijarde dolara, ali i o velikim gubicima europskog dijela poslovanja u iznosu 747 milijuna dolara, gdje američki vlasnici namjeravaju dodatno rezati troškove.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

general motors, gm, citroen, peugeot, psa