A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/C-D/dretelj-logor-100.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

U BiH uhićenja pripadnika HVO-a i HOS-a zbog zločina nad Srbima u logoru Dretelj | Politika+
Crna kronika

RATNI ZLOČINI: U BiH uhićenja pripadnika HVO-a i HOS-a zbog zločina nad Srbima u logoru Dretelj

Tužiteljstvo BiH ističe da je više zatočenika umrlo od posljedica zlostavljanja i premlaćivanja, a nekima se nakon odvođenja iz ćelija, gubi svaki trag.

Piše: PolitikaPlus

Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu Bosne i Hercegovine (SIPA) uhitili su u srijedu četiri bivša pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO) i HOS-a pod sumnjom da su tijekom rata u BiH počinili zločine nad Srbima zatočenim u logoru Dretelj kod Čapline u Hercegovini.

Tužiteljstvo BiH ističe da je više zatočenika umrlo od posljedica zlostavljanja i premlaćivanja, a nekima se nakon odvođenja iz ćelija, gubi svaki trag.

Uhićenje je potvrdilo Tužiteljstvo BiH koje i vodi istragu o cijelom slučaju. Navedeno je da su uhićeni Srećko Herceg (45) i Ivan Medić (59) iz Ljubuškog, Marina Grubešić-Fejzić (44) iz Čapljine te Ivan Zelenika (58) iz okolice Mostara.

Sve njih terete da su počinili kaznena djela zločina protiv čovječnosti i ratnog zločina protiv civilnog stanovništva. Osumnjičeni su da su u svibnju 1992. godine u svojstvima upravitelja logora, stražara ili pripadnika formacija HOS-a, počinili ratne zločine nad civilima srpske nacionalnosti s područja Čapljine i drugih mjesta, koji su bili protuzakonito zatočeni u nečovječnim uvjetima u logoru Dretelj.

U tom su logoru počinjena zlostavljanja, premlaćivanja, silovanja i seksualna zlostavljanja zatočenica i zatočenika, kao i mučenja na izrazito ponižavajuće načine. Tužiteljstvo BiH ističe da je više zatočenika umrlo od posljedica zlostavljanja i premlaćivanja, a nekima se nakon odvođenja iz ćelija, gubi svaki trag.

Svi osumnjičeni predani su državnom tužitelju koji će odlučiti o podnošenju zahtjeva za pritvor kojega može odrediti Sud BiH.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

his, hvo, ratni zločini, logor, dretelj, sipa