A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/M-N/nafta-013.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Iranska kriza i slabi dolar cijene nafte dižu iznad 124 dolara | Politika+
Energetika

SVJETSKA TRŽIŠTA: Iranska kriza i slabi dolar cijene nafte dižu iznad 124 dolara

Cijena nakratko dodirnula najvišu razinu od svibnja 2011.

Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters

Cijena nafte prekoračila je u četvrtak na londonskom tržištu razinu od 124 dolara za barel, dosegnuvši najvišu vrijednost u devet mjeseci zahvaljujući povećanoj napetosti između Irana i zapadnih zemalja i slabijem dolaru.

"Napetosti s Iranom katapultirale su cijene nafte. Sve dok cijene nafte budu rasle, Iran će vjerojatno nadoknađivati smanjeni obujam prodaje višim cijenama i ne može se očekivati da će u doglednoj budućnosti napraviti bilo kakve ustupke u nuklearnom sporu."

Na londonskom je tržištu cijena barela sirove nafte porasla 1,27 dolara, na 124,17 dolara, nakon što je kratko dosegnula i 124,48 dolara, najvišu razinu od početka svibnja 2011. Na američkom je tržištu porasla za 13 centi, na 106,41 dolara, nakon što je prethodnog dana dotaknula najvišu razinu u devet mjeseci od 106,28 dolara za barel.

Inspektori Ujedinjenih naroda objavili su da je njihova inspekcija iranskih nuklearnih postrojenja završila neuspjehom, što će vjerojatno povećati rizik sukoba sa Zapadom.

Strah od eskalacije napetosti potaknuo je rast cijena. Od početka godine cijene su u Londonu porasle više od 10 posto zbog političkih napetosti i pada proizvodnje u Iranu, Sjevernom moru, Južnom Sudanu, Siriji i Jemenu.

"Napetosti s Iranom katapultirale su cijene nafte", konstatirali su analitičari Commerzbanka u bilješci, "Sve dok cijene nafte budu rasle, Iran će vjerojatno nadoknađivati smanjeni obujam prodaje višim cijenama i ne može se očekivati da će u doglednoj budućnosti napraviti bilo kakve ustupke u nuklearnom sporu."

"Istodobno rastu rizici za svjetsko gospodarstvo, pa valja očekivati rasprave o odmrzavanju strateških naftnih rezervi ako cijene nastave rasti."

Dodatnu potporu cijenama pruža i slabiji dolar, budući da jača kupovna moć imatelja ostalih valuta, a time i potražnja.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) objavila je u međuvremenu na svojim internetskim stranicama da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u srijedu iznosila 120,88 dolara, što znači da je porasla 1,68 dolara u odnosu na utorak.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

IRANSKA KRIZA, IRAN, OPEC, NAFTA, CIJENE NAFTE