Hrvatska

PROSVJED: Nezadovoljni mljekari zaustavljeni nadomak Markovu trgu, traže da ih primi Milanović

Dio udruga potpisao je sporazum o utvrđivanju modela izračuna otkupne cijene mlijeka.

FOTO: Arhiv
Piše: PolitikaPlus/Hina

Nezadovoljni proizvođači mlijeka, po novinarskim procjenama njih 300-tinjak, danas su poslijepodne došli nadomak Markovu trgu gdje mirno prosvjeduju i čekaju hoće li će ih primiti premijer Zoran Milanović.

HSUPM nije pristao na sporazum koji je kasno sinoć potpisao dio udruga proizvođača mlijeka s prerađivačkom industrijom. Dio udruga potpisao je sporazum o utvrđivanju modela izračuna otkupne cijene mlijeka koji obuhvaća prosjek pet zemalja EU-a: 2,43 kune.

Mljekare je policija zaustavila na prilazu Markovom trgu, na uglu Kamenite i Opatičke, a predsjednik pregovaračkog tima Stožera za obranu cijene mlijeka Hrvatskog saveza udruga proizvođača mlijeka (HSUPM) Darko Pavičević kaže da su došli spontano i traže da ih primi premijer.

Proizvođači mlijeka, u organizaciji HSUPM-a prosvjeduju već jedanaesti dan, nezadovoljni otkupnom cijenom koju je krajem siječnja od 2,30 kuna po kilogramu mlijeka koju je krajem siječnja svojim kooperantima najavio Dukat.

Uz napomenu da prosvjednici predstavljaju 80 posto proizvođača mlijeka, Pavičević ističe kako je njihov zahtjev cijena od 3,30 kuna, uz poticaj od 50 lipa po litri.

Sve ispod cijene koju tražimo je čisti gubitak za mljekare, kaže Pavičević. Najavio je da će otvoriti pregovore s Dukatom, a ako Dukat ne pristane na tu cijenu, kaže da će nezadovoljni proizvođači u ponedjeljak prestati Dukatu isporučivati mlijeko.

Po podacima zagrebačke policije, prosvjednika koji su došli do Kamenitih vrata je stotinjak, prosvjed je miran, nema incidenata, nema narušavanja javnog reda i mira.

HSUPM nije pristao na sporazum koji je kasno sinoć potpisao dio udruga proizvođača mlijeka s prerađivačkom industrijom. Dio udruga potpisao je sporazum o utvrđivanju modela izračuna otkupne cijene mlijeka koji obuhvaća prosjek pet zemalja EU-a (Njemačka, Francuska, Mađarska, Slovenija i Rumunjska), vrijedit će tri mjeseca i u tom je razdoblju predviđena cijena od 2,43 kune.

Čelnici HSUPM-a i danas su potvrdili da ne odustaju od prosvjeda do ispunjenja svojih zahtjeva, a sinoć potpisani Sporazum o utvrđivanju modela otkupne cijene mlijeka drže spornim.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

ZORAN MILANOVIĆ, MLJEKARI, HSUPM, PROSVJED, DARKO PAVIČEVIĆ