A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/A-B/branimir-johnny-stulic.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Branimir Štulić tuži Croatia Records za 25 milijuna eura! | Politika+
Kultura

AUTORSKA PRAVA: Branimir Štulić tuži Croatia Records za 25 milijuna eura!

'Crorec je odavno prešao sve granice, ja nikada s njima nisam ugovor imao, osim socijalističkog tipskog papira za naplatu dnevnice', napisao je Đoni.

Piše: PolitikaPlus/Index

Branimir Đoni Štulić sve se češće pojavljuje u medijskom prostoru, od kojeg spretno bježi posljednje 22 godine. U ekskluzivnom obraćanju za Index objasnio je zašto će tužiti Croatia Records i tražiti 25 milijuna dolara odštete.

Do 1991. godine Štulić potražuje 12 milijuna eura, a za ukradena autorska prava i period od 1991. još barem toliko. Prenosimo dio njegova obraćanja:

Od '84. do '87. imao sam zamrznut bankovni račun, zbog (nepostojećeg) najviseg ličnog dohotka u gradu Zagrebu '83. Taj porez sam isplatio sa albumom Između krajnosti '87.  pa čak i kada su dobili potvrdu o uplati, ništa mi nisu vratili. '87. i '88. živeo sam samo od živih nastupa. '90. sam dobio poslednju uplatu od Jugotona od 2000 nemačkih maraka, a od tada ništa

- Zamp i dalje automatski ubire novce od mene. Moguće je pre deset godina neka zaposlenica iz Zampa zvala da imam dve hiljade maraka (koje pokrivaju moju celokupnu karijeru), pošto oni postoje od '50. (premda kao "mala prava" nisu postojali u moje vreme, buduci ni Sokoj, koji je predstavljao "velika prava", nije isplaćivao autorske honorare zbog prelaska na kompjutere), pa sam stoga od '81. izašao iz Sokoja i direktno poslovao s Jugotonom. Dakle, ja se nisam odrekao honorara, pošto ne radim sa njima kao ni sa Crorecom, već samo ne uzimam ozbiljno dve hiljada maraka. To što oni mene prodaju ilegalno, ne znači da ću to ozakoniti legalnim poslovanjem sa njima.

Crorec je odavno prešao sve granice, ja nikada s njima nisam ugovor imao, osim socijalističkog tipskog papira za naplatu dnevnice i putovanje trećim razredom željeznice, koji je vredio šest meseci, jer za to vreme nisam mogao ponuditi dotični materijal nikom drugom.

Potpisivao sam samo izvođačke tipske ugovore (a ne ekskluzivne) koji su vredeli 6 meseci, i koji su (u slučaju uspeha) omogućavali isplatu izvođačkih honorara na vreme od 5 godina (kad staje isplata dotičnih). Isti takav je i autorski ugovor, samo bez unesenih 5 godina (dakle opet tipski). U ovom slučaju, pravovaljani bi ugovor bio samo ekskluzivni. Dakle, posle 6 meseci oni su morali ili obnoviti ugovor ili prestati prodavati. Također, posle 6 meseci, meni pripada 80 posto čistog dobitka koji su oni uzimali, odnosno 90 posto posle 5 godina (10 posto za proizvodnju i plate). To važi do rata; posle toga se može upisati bilo koja svota. Do rata sam prodao milion nosača zvuka i po postojećem rasporedu (koji se nalazi na tipskim ugovorima) trebao sam dobiti deset puta više (dobio sam od njih 250 hiljada umesto dva i pol miliona - imam po nosaču zvuka minimum 10 posto).

 

Ostatak pročitajte OVDJE.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

croatia records, zamp, azra