A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/O-P-Q/prosvjed-traktori-radio-djakovo-hr-100.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Proizvođači mlijeka od 18 sati blokiraju prometnice - do daljnjeg! | Politika+
Hrvatska

NE ODUSTAJU: Proizvođači mlijeka od 18 sati blokiraju prometnice - do daljnjeg!

Građane mole za razumijevanje jer cijena mlijeka koja im se nudi znači gašenje dvije trećine farmi.

Piše: PolitikaPlus

Članovi Hrvatskog saveza udruga proizvođača mlijeka (HSUPM) izvijestili su danas da u 18 sati počinju s blokadom prometnica koja će trajati bez prekida do početka razgovora s odgovornim institucijama o problemu proizvodnje i otkupa mlijeka.

Nakon popodnevnog sastanka, predstavnik Saveza Branko Zorić rekao je novinarima da će blokade biti na svim prosvjednim punktovima osim na Slavonskoj aveniji u Zagrebu. Predstavnici Saveza uputili su ispriku hrvatskim građanima zbog problema koji će za vrijeme blokade nastati u prometu.

Zorić je rekao da smatra kako se u rješavanje toga problema trebaju uključiti i ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina i premijer Zoran Milanović.

Napominje da je revolt Saveza, koji predstavlja više od 80 posto proizvođača, koji proizvode više od 450 milijuna litara mlijeka, izazvao sramotan sporazum koji su 23. veljače potpisali mljekari koji nisu članovi Savjeta za mlijeko.

Čelnici Hrvatskog saveza udruga proizvođača mlijeka mole građane za razumijevanje jer, ističu, cijena mlijeka koja im se nudi znači gašenje dvije trećine farmi na kojima se proizvodi hrvatsko mlijeko.

Što se tiče najave članova Saveza da će u ponedjeljak prestati isporučivati mlijeko, Zorić je rekao kako to "tehnički dogovaraju".

U organizaciji HSUPM-a proizvođači mlijeka prosvjeduju već dvanaesti dan, nezadovoljni otkupnom cijenom koju je krajem siječnja od 2,30 kuna po kilogramu mlijeka svojim kooperantima najavio Dukat. Traže poštovanje promemorije o otkupnoj cijeni mlijeka iz 2009. godine, prema kojoj su imali cijenu od 2,71 kunu po kilogramu, a dobivali su i 42 lipe intervencije države, bez koje sada ostaju.

Dio udruga potpisao je u petak navečer sporazum o utvrđivanju modela izračuna otkupne cijene mlijeka koji obuhvaća prosjek pet zemalja EU-a (Njemačka, Francuska, Mađarska, Slovenija i Rumunjska), vrijedit će tri mjeseca i u tom je razdoblju predviđena cijena od 2,43 kune.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

hrvatska, mljekari, prosvjed