Hrvatska

PORUKA: Ministar Jakovina: Neka prosvjednici deblokiraju ceste i odu raditi

'Ne vidim razloga za posebnim zahtjevom za nove razgovore', rekao je Jakovina.

Piše: PolitikaPlus

Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina izjavio je kako ne vidi razloga za pokretanje novih pregovora o otkupnoj cijeni mlijeka, čime je ujedno odgovorio na zahtjeve dijela proizvođača mlijeka, koji nezadovoljni dogovorenom cijenom blokiraju ceste i traže nove pregovore u koje bi se uključilo ministarstvo i premijer Zoran Milanović.

"Mi smo pregovarali desetak dana i ne vidim razloga za posebnim zahtjevom za nove razgovore. Što se tiče premijera Milanovića, on ima jako puno obveza i mislim da njegove dogovorene obveze u BiH neće biti pomaknute, ali stav Vlade i Ministarstva u ovom dijelu je vrlo jasan", rekao je ministar poljoprivrede gostujući u Vijestima RTL-a.

Jakovina je podsjetio kako su se udruge proizvođača mlijeka, posredstvom Ministarstva poljoprivrede, s mljekarima sastajale pet puta da bi došli do rješenja po kojemu se otkupna cijene mlijeka bazira na prosjeku cijene u pet zemalja EU-a

Pozvao je prosvjednike da deblokiraju ceste, vrate se na svoje farme i počnu raditi, a Ministarstvu omoguće da pronađe rješenja za hrvatski agrar do ulaska u EU. Pritom je najavio kako bi sredstava za poticaje, koja se isplaćuju u lipnju, mogla biti isplaćena već krajem ožujka kako bi se seljaci mogli što kvalitetnije pripremiti za sjetvu.

Jakovina je podsjetio kako su se udruge proizvođača mlijeka, posredstvom Ministarstva poljoprivrede, s mljekarima sastajale pet puta da bi došli do rješenja po kojemu se otkupna cijene mlijeka bazira na prosjeku cijene u pet zemalja EU-a (Njemačka, Francuska, Mađarska, Slovenija i Rumunjska), i u ovom trenutku iznosi 2,43 kune.

U tu je cijenu, kazao je ministar, uključeno 50 lipa poticaja koji se isplaćuje mljekarima do ulaska u EU ali se više može isplaćivati i dodatni poticaj od 42 lipe iz interventnih mjera.

Ministar napominje kako su skladišta mljekarske industrije puna, te da otkupljivači tvrde da uz smanjenje kupovne moći građana nemaju mogućnosti za dodatni pomak u cijenama.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

tihomir jakovina, mlijeko, prosvjed