A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/prosvjed22.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Dvjestotinjak mljekara pred Ministarstvom poljoprivrede skandiraju Jakovini: "Ministre javi se" | Politika+
Hrvatska

PROSVJED: Dvjestotinjak mljekara pred Ministarstvom poljoprivrede skandiraju Jakovini: "Ministre javi se"

"Ministre javi se", skandiraju nezadovoljni mljekari koji su pred Ministarstvo stigli i sa tri autobusa iz Virovitičko-podravke županije i pridružili se skupini mljekara koji su već ranije stigli pred Ministarstvo.

FOTO: Arhiva
Piše: PolitikaPlus/Hina

Proizvođači mlijeka, njih više od 200, okupilo se oko podneva pred Ministarstvom poljoprivrede gdje prosvjeduju nezadovoljni otkupnom cijenom mlijeka.

"Ministre javi se", skandiraju nezadovoljni mljekari koji su pred Ministarstvo stigli i sa tri autobusa iz Virovitičko-podravke županije i pridružili se skupini mljekara koji su već ranije stigli pred Ministarstvo.

Nezadovoljni proizvođači mlijeka, u organizaciji Hrvatskog saveza udruga proizvođača mlijeka (HSUPM), prosvjeduju već četrnaesti dan, a i s prosvjeda pred Ministarstvom poručuju da neće odustati.

Odustati nećemo, došli su crni dani za hrvatsko selo, neke su od poruka nezadovoljnih mljekara koji su pozvali i na "minutu šutnje za hrvatsko selo".

Danas smo ovdje zbog mlijeka, a za nekoliko mjeseci ćemo biti zbog pšenice, jer mi nemamo vremena sjediti i pregovarati. Hrvatska se nikad neće oporaviti, ako se uništi hrvatsko selo, kaže Jasna Marčeta, jedna od prosvjednica iz Virovitičko-podravske županije.

Uz zvukove sirena, skandiranje, prosvjednici na teško stanje u proizvodnji mlijeka upozoravaju i nizom transparenata - "Radno vrijeme seljaka 0-24, zarada 0 kuna", "Cijena mlijeka 2002. = 2,30 kuna, 2012. = 2,30 kuna. Sramota", "Naša budućnost?"

Proizvođači mlijeka, u organizaciji HSUPM-a, prosvjeduju već četrnaesti dan nezadovoljni otkupnom cijenom od 2,30 kuna po kilogramu koju je krajem siječnja svojim kooperantima najavio Dukat, najveći otkupljivač mlijeka u Hrvatskoj.

HSUPM u četvrtak naveče nije pristao na sporazum dijela udruga proizvođvača s mljekraskom industrijom o utvrđivanju modela izračuna otkupne cijene mlijeka koji obuhvaća pet zemalja EU, a prema kojem bi otkupna cijena mlijeka sada bila 2,43 kune.

HSUPM traži nastavak pregovora s mjerodavnim državnim institucijama i poručuje kako je otkupna cijena od 2,71 kunu nužna za opstanak hrvatskih mljekara, i od nje ne odustaju.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

prosvjed, mljekari