Hrvatska

PROSVJED : Mljekari s Jakovinom: Ministar nam rekao da sami uđemo u pravnu bitku s Lactalisom

"Ministar nam je rekao da od 42 lipe intervencije države nema ništa."

Piše: PolitikaPlus/Hina


"Ministar nam je rekao da od 42 lipe intervencije države nema ništa, da ako smo nezadovoljni potpisanim sporazumom idemo u pravnu bitku za promemoriju, da idemo sami u pravnu bitku protiv Lactalisa (vlasnika Dukata) i Ministarstva."

Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina i danas je predstavnicima Hrvatskog saveza udruga proizvođača mlijeka (HSUPM) ponovio da država više ne može intervenirati sa 42 lipe po kilogramu mlijeka koju su dobivali do kraja listopada prošle godine, izjavili su večeras predstavnici Saveza koji kažu da ih je ministar uputio na pravnu bitku za promemoriju o otkupnoj cijeni mlijeka iz 2009.

- Ministar nam je rekao da od 42 lipe intervencije države nema ništa, da ako smo nezadovoljni potpisanim sporazumom idemo u pravnu bitku za promemoriju, da idemo sami u pravnu bitku protiv Lactalisa (vlasnika Dukata) i Ministarstva, nakon dvosatnog sastanka izjavio je Branko Zorić, član Saveza. Ministar je rekao da se sporazum o otupnoj cijeni mlijeka od 2,43 kune, koji je u četvrtak kasno navečer s prerađivačima potpisao dio udruga proizvođača mlijeka, ne odnosi na HSUPM koji ga nije potpisao.

Zorić je prenio da im je ministar, na upit ostaje li promemorija na snazi, odgovorio da on nije pravnik.

HSUPM će svoje daljnje poteze dogovoriti, najavio je Zorić u izjavi novinarima ispred Ministarstva. Prosvjed se nastavlja, traktori ostaju, doznaje se u HSUPM-u koji će dogovoriti daljnje poteze.

Ministar Jakovina u izjavi novinarima u zgradi Ministarstva rekao je da je primio predstavnike HSUPM-a, saslušao njihovo mišljenje i stavove.

"Ponovili smo stav Ministarstva i Vlade, a to je da ćemo djelovati u svim onim dijelovima u kojima možemo, na pokretanju reformskih zahvata kao što su legalizacija poljoprivrednih objekata, novi zakon o poljoprivrednom zemljištu, pronalaženje modela s HBOR-om oko reprograma nepovoljnih kredita, mogućnostima plasmana mlijeka na ino tržište itd.", kazao je Jakovina.

I on je ponovio da država više ne može intervenirati na tržištu sa 42 lipe, da Ministarstvo ne može prerađivačima uvjetovati da se drže promemorije iz 2009. (prema kojoj se cijena mlijeka određivala na osnovu cijene u zemljama EU25).

Napominjući da je dio udruga nedavno potpisao sporazum s mljekarskom industrijom, Jakovina je opetovao da oni koji su nezadovoljni trebaju razgovarati s prerađivačima, jer Ministarstvo nije to koje može utjecati na otkupnu cijenu.

- Ulica, pritisak i blokade nisu način za rješavanje problema, probleme treba rješavati za stolom, kazao je Jakovina dodajući da nije trebalo doći do eskalacije problema i izlaska traktora na prometnice.

Ishod sastanka čelnika HSUPM-a i ministra Jakovine pred Ministarstvom su čekali nezadovoljni mljekari koji su se ispred Ministarstva okupili oko podneva, a nakon što su ih čelnici Saveza izvijestili o ishodu i oni su se razišli.Nezadovoljnim mljekarima, koji su prosvjedovali ispred Ministarstva, potporu su danas dali i predstavnici Udruge ratnika Hrvatskog obrambenog rata, na čelu s predsjednikom te udruge pukovnikom Petrom Janjićem - Tromblonom.

Proizvođači mlijeka, u organizaciji HSUPM-a, prosvjeduju već četrnaesti dan nezadovoljni otkupnom cijenom od 2,30 kuna po kilogramu koju je krajem siječnja svojim kooperantima najavio Dukat, najveći otkupljivač mlijeka u Hrvatskoj. To je za 40 lipa niža cijena od dosadašnje.

HSUPM u četvrtak naveče nije pristao na sporazum dijela udruga proizvođvača s mljekraskom industrijom o utvrđivanju modela izračuna otkupne cijene mlijeka koji obuhvaća pet zemalja EU, a prema kojem bi otkupna cijena mlijeka sada bila 2,43 kune. HSUPM traži nastavak pregovora s mjerodavnim državnim institucijama i poručuje kako je otkupna cijena od 2,71 kunu nužna za opstanak hrvatskih mljekara, i od nje ne odustaju.

U Hrvatskoj se proizvodnjom mlijeka bavi 14.500 proizvođača, koji godišnje proizvedu oko 600 miljuna litara mlijeka.