A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/G-H/gordan-maras-120.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

VIDEO Gordan Maras: Obrt će se moći registrirati u dva dana, a tvrtka u sedam! | Politika+
Mojbiz

OBEĆANJE: VIDEO Gordan Maras: Obrt će se moći registrirati u dva dana, a tvrtka u sedam!

Projekt poboljšanja administrativne učinkovitosti, počeo je početkom srpnja 2011.

Piše: P/H

Hrvatska agencija za malo gospodarstvo (Hamag) mora postati referentno mjesto na koje će se ubuduće javljati investitori kako bi u koordinaciji s lokalnim jedinicama, razvojnim agencijama i financijskim institucijama pomagala bržem razvoju investicija, izjavio je danas ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras na predstavljanju projekta poboljšanja administrativne učinkovitosti koji financira EU.

Trenutno imamo dobar projekt koji će omogućiti osnivanje obrta u roku dva dana, a želimo osigurati da se tvrtke u Hrvatskoj mogu osnovati u roku sedam dana, najavio je ministar.

Budući Hamag Invest mora služiti kao potpora malom i srednjem poduzetništvu koje će privlačiti investitore iz EU i drugih zemalja, rekao je.

Maras je kritizirao ukidanje Agencije za promicanje izvoza i ulaganja (APIU) te istaknuo da Hrvatska mora osigurati stabilnost i sigurnost investicija kako bi ulagači znali, primjerice, što mogu očekivati u poreznoj politici u idućih deset godina.

Kada uđemo u EU bit će svejedno ima li netko tvornicu kraj Muenchena ili kraj Zagreba, zato moramo raditi na privlačenju ulagača i poboljšanju investicijske klime. Trenutno imamo dobar projekt koji će omogućiti osnivanje obrta u roku dva dana, a želimo osigurati da se tvrtke u Hrvatskoj mogu osnovati u roku sedam dana, najavio je ministar.

Naglasio je da će u sklopu prilagođavanja javne nabave potrebama malog i srednjeg poduzetništva osigurati veću transparentnost, izravno udruživanje malih i srednjih poduzetnika u procesima aplikacija za poslove koje dodjeljuju javna i državna poduzeća te mogućnost direktnog plaćanja kooperantima.

Projekt poboljšanja administrativne efikasnosti, koji se financira iz pretpristupnih fondova EU, trebao bi Hrvatskoj osigurati alate za mjerenje efikasnosti potpora za razvoj malog i srednjeg poduzetništva koje ove godine u ukupnom iznosu od 325 milijuna kuna Vlada realizira kroz proračun, rekao je Maras.

Šef Delegacije EU u Hrvatskoj Paul Vandoren podržao je pripremu strategije razvoja poduzetničkog sektora koja bi trebala olakšati prilagodbu hrvatskih poduzetnika na ulazak na jedinstveno tržište EU.

Projekt poboljšanja administrativne učinkovitosti, vrijedan 1,3 milijuna eura, počeo je početkom srpnja 2011. i trajat će 24 mjeseca, a provodi ga međunarodni konzorcij na čelu sa španjolskom tvrtkom ACE International Consultants SL.

 

 


Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

APIU, GORDAN MARAS, HAMAG