A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/I-J/ivo-josipović12.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Ivo Josipović: Ako ne možete izraziti nezadovoljstvo pred Vladom, pa gdje ćete? | Politika+
Hrvatska

MARKOV TRG: Ivo Josipović: Ako ne možete izraziti nezadovoljstvo pred Vladom, pa gdje ćete?

'Treba voditi računa o prostornim mogućnostima'.

Piše: Vanja Deželić

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović poručio je kako se u Hrvatskoj moraju ukloniti zapreke investiranju, uključujući one administrativne kao i promjeniti odnos prema ulagačima. Osvrnuo se i na pitanje prosvjeda na Markovom trgu, za čije se pravo zalagao kroz kampanju i javne istupe u više navrata.

Ako nećete moći pred Vladom i pred parlamentom pokazivati nezadovoljstvo, pa gdje ćete onda

- Ako nećete moći pred Vladom i pred parlamentom pokazivati nezadovoljstvo, pa gdje ćete onda - rekao je.

I potom dodao da je nužno omogućiti rad državnim ustanovama.

- Treba voditi računa o prostornim mogućnostima i o tome da se na duge staze ne utječe negativno, ne onemogući rad institucija.

Što se investicija tiče, bio je detaljniji i kritičniji prema sadašnjoj sitaciji.

 

- Ne smije biti posla za koji tražimo 80 dozvola i u kojem se svi mogući papiri ne mogu prikupiti u mjesec dana. To vidim kao ključni problem.

Investirati znači željeti zaraditi, ali na društveno odgovoran način, uz plaćanje poreza, uz plaćanje radnika, uz plaćanje doprinosa, uz brigu za okoliš. Prema tome, ako se pojavi investitor koji odgovara tim kriterijima, nemojmo ga tjerati

Spomenuo je i slučaj Dalmacijavina, kada je investitor došao, ali prepreke su ga onemogućile u preuzimanju tvrtke.

- S jedne strane imamo problem zbog previše birokracije, previše nemogućih uvjeta, ali s druge strane, ja to moram reći, imamo i problem u našim glavama. Problem se sastoji u tome da kad netko dođe i želi uložiti novac, mi se pitamo: 'Dobro, gle, on hoće zaraditi'. Pa naravno da hoće zaraditi. To je pitanje posla, to je pitanje konstitucije gospodarstva. Investirati znači željeti zaraditi, ali na društveno odgovoran način, uz plaćanje poreza, uz plaćanje radnika, uz plaćanje doprinosa, uz brigu za okoliš. Prema tome, ako se pojavi investitor koji odgovara tim kriterijima, nemojmo ga tjerati.

Upitan o odluci ministra financija Slavka Linića da ne smijeni ravnateljicu Porezne upraveu Nadu Čavlović-Smiljanec koja je bila dužna poreznoj upravi, Josipović je odgovorio kako je ministar vjerojatno procijenio da je riječ o spornom privatnom dugu.

- To se mora razriješiti ovako ili onako, ali ono što se očekuje od svakog građanina, a posebno od visokog službenika jest da kad bude jasna priroda duga, da se, ako dug postoji, on i namiri.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

investicija, vern, ivo josipović