A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/G-H/herman-van-rompuy-100.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Herman Van Rompuy ponovno izabran za predsjednika Europskog vijeća | Politika+
Hrvatska

EU: Herman Van Rompuy ponovno izabran za predsjednika Europskog vijeća

Bivši belgijski premijer prvi put je imenovan za predsjednika Europskog vijeća krajem 2009.

Piše: P/H

Čelnici Europske unije izabrali su u četvrtak Hermana Van Rompuya na novi dvoipolgodišnji mandat na čelu predsjednika Europskog vijeća, te za predsjednika summita eurozone.

Mjesto predsjednika Europskog vijeća uvedeno je Lisabonskim ugovorom.

"Vrlo sam počašćen što su svi članovi Europskog vijeća odlučili zatražiti od mene da nastavim kao predsjednik Europskog vijeća u drugom mandatu. Smatram privilegijem služiti Europi u ovako odlučujućim vremenima, ali također i velikom odgovornošću", izjavio je Van Rompuy nakon izbora, "Također zahvaljujem na pozivu da predsjedavam summitima eurozone, koji prihvaćam."

Bivši belgijski premijer prvi put je imenovan za predsjednika Europskog vijeća krajem 2009. Mjesto predsjednika Europskog vijeća uvedeno je Lisabonskim ugovorom.

Nakon izbijanja dužničke krize institucionalizirani su summiti eurozone, koji su sada dobili predsjednika. Čelnici eurozone ubuduće će se sastajati najmanje dvaput godišnje.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

Herman Van Rompuy