Hrvatska

MINISTARSKO OBEĆANJE: Ranko Ostojić: Nema zaborava, otvorit ćemo slučajeve iz privatizacije koji su otišli u zastaru!

Ne smije se ostvariti kletva "tko je jamio, jamio."

FOTO: Ranko Ostojić
Piše: PolitikaPlus/MediaServis

Ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić rekao je kako se ponovno moraju otvoriti slučajevi pretvorbe i privatizacije koji su došli u zastaru te da se taj proces neće zaustaviti.

Ostojić: Do sada je u slučaju vezanim uz ratno profiterstvo u Hrvatsku 2002. vraćeno jedino tri milijuna tadašnjih njemačkih maraka.

"Promijenjen je hrvatski Ustav i svi slučajevi iz pretvorbe i privatizacije koji su već došli u zastaru nisu u zastari, što znači da se takva djela moraju ponovno otvoriti", rekao je Ostojić u intervjuu za Media servis.

Podsjetio je da je od 2000. do 2004. godine Državna revizija iskontrolirala 50 posto privrednih subjekata (od 1400 njih 700), a u 95 posto slučajeva od njih 700 utvrđene su nezakonitosti.

"Prostora za zaborav nema i najveću pljačku koja se dogodila oko pretvorbe i ratnog profiterstva treba ponovno otvoriti. Materijali postoje i vjerujem da će u tome odjel za specijalne slučajeve, pretvorbu i privatizaciju postići uspjeh"


Smatra da se ne smije ostvariti kletva "tko je jamio, jamio" te da je policija u tom razdoblju utvrdila 12,5 milijardi kuna šteta u gospodarskom poslovanju te podnijela 20 tisuća kaznenih prijava. Ostojić je podsjetio da je do sada u slučaju vezanim uz ratno profiterstvo u Hrvatsku 2002. vraćeno jedino tri milijuna tadašnjih njemačkih maraka.

"Prostora za zaborav nema i najveću pljačku koja se dogodila oko pretvorbe i ratnog profiterstva treba ponovno otvoriti. Materijali postoje i vjerujem da će u tome odjel za specijalne slučajeve, pretvorbu i privatizaciju postići uspjeh", rekao je Ostojić.

Govoreći o radu Odjela za neriješene slučajeve Ostojić je rekao da policija mora riješiti još 128 neriješenih ubojstava od 90-tih godina do danas, a koja nisu vezana uz ratne zločine.

Upitan o svojih sedam savjetnika, Ostojić je rekao da je taj sustav naslijedio te kako je to sustav u kojem se nekoga tko prestane obavljati neku operativnu funkciju prebacuje u savjetnika te da to želi promijeniti. Govoreći o bivšem ravnatelju policije Oliveru Grbiću te bivšem glasnogovorniku MUP-a Krunoslavu Borovcu, koji su mu sada savjetnci, Ostojić je rekao da Grbić ima namjeru za nekoliko mjeseci otići iz policije u mirovinu, a Borovec je kvalitetan policijski službenik koji je obavljao operativne poslove.

"To što više nije načelnik Odjela za odnose s javnošću ne isljučuje mogućnost njegova kvalitetnog angažmana u policiji", rekao je Ostojić.

INTERVJU U CIJELOSTI MOŽETE POSLUŠATI OVDJE


Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

zastara, ranko ostojić, privatizacija