Hrvatska

POGLED IZVANA: BBC o Zoranu Milanoviću: Mora smanjiti proračunski manjak i sačuvati kreditni rejting

'Milanovićeva vlada morat će usvojiti stroge mjere štednje želi li izbjeći daljnje srozavanje kreditnog rejtinga', piše ugledni list.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Hrvatski premijer Zoran Milanović suočava se s golemim izazovima nastojeći smanjiti proračunski manjak i sačuvati kreditni rejting zemlje koji je do kraja 2010. pao na samo jedan stupanj iznad kategorije 'smeće', objavio je u petak BBC u svojevrsnom 'profilu' Hrvatske.

Milanovićeva vlada morat će usvojiti stroge mjere štednje želi li izbjeći daljnje srozavanje kreditnog rejtinga, oživjeti industriju i privući strana ulaganja, navodi BBC pišući o okolnostima u Hrvatskoj nakon posljednjih parlamentarnih izbora.

Britanski javni servis u svom internetskom izdanju podsjeća da je Milanović postao premijer nakon pobjede četveročlane lijeve koalicije na izborima u prosincu 2011. nad konzervativnim HDZ-om, koji je državom upravljao posljednjih osam godina.

"Na valu općeg nezadovoljstva korupcijom u vladi i gospodarskim zastojem, Kukuriku koalicija osvojila je 81 od 151 zastupničkog mjesta u parlamentu. Milanovićev SDP osvojio je 61 mjesto. Njegova glavna izborna obećanja bila su oporavak posrnulog gospodarstva i priprema Hrvatske za članstvo u EU 2013.", kaže BBC.

"Na Hrvatsku je negativno utjecala svjetska financijska kriza 2008.-2009. koja je teško pogodila njezino gospodarstvo orijentirano na turizam, a država je od 2009. gotovo stalno u recesiji', zaključio je BBC.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

zoran milanović, hrvatska, BBC