A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/A-B/anders-fogh-rasmussen-medvedev-100.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Rasmussen: NATO se nada razvoju suradnje s Rusijom pod Putinom | Politika+
Hrvatska

SAVEZI: Rasmussen: NATO se nada razvoju suradnje s Rusijom pod Putinom

Rusija želi dobiti od NATO-a službena jamstva da proturaketni štit neće biti upotrijebljen protiv njezinih strateških interesa.

FOTO: Anders Fogh Rasmussen s ruskim predsjednikom Medvjedjevim
Piše: PolitikaPlus/Hina/AFP

Glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen rekao je kako se nada da će se Rusija odlučiti za razvoj suradnje sa savezom, napose u vezi s osjetljivim pitanjem proturaketne obrane, nakon pobjede Vladimira Putina na ruskim predsjedničkim izborima.

Rusija želi dobiti od NATO-a službena jamstva da proturaketni štit neće biti upotrijebljen protiv njezinih strateških interesa.

Izbor će "vjerojatno uroditi kontinuitetom na razini dužnosnika i ruske politike i nadam se da će donijeti nastavak zalaganja za konstruktivan dijalog i suradnju" Rusije i NATO-a, rekao je Rasmussen na tiskovnoj konferenciji u Bruxellesu u ponedjeljak.

Nakon summita NATO-Rusija u Lisabonu 2010., "ostvarili smo velik napredak (u toj suradnji) u Afganistanu, u suzbijanju terorizma, gusarstva i krijumčarenja droge", dodao je, "Nadam se da ćemo sada moći napredovati i na drugim poljima, pa i u proturaketnoj obrani. Rusija će, kao i NATO, imati korist od takve suradnje."

"Jasno da nismo suglasni o svemu", ali "naše razlike ne smiju u drugi plan gurnuti činjenicu da su nam zajedničke sigurnosne brige na mnogim poljima", dodao je. Moskva se snažno opire razvoju NATO-ova proturaketnog štita u Europi. Taj štit koji u cijelosti treba biti operativan 2018., napose u Poljskoj, Rumunjskoj i Turskoj, službeno treba štititi Europu od raketnih napada s Bliskog istoka, osobito iz Irana.

Rusija želi dobiti od NATO-a službena jamstva da štit neće biti upotrijebljen protiv njezinih strateških interesa. Rasmussen je istaknuo da će se susret NATO-Rusija održati u prigodi NATO-ova summita što se u svibnju treba održati u Chicagu, ako "bude moguće zaključiti ugovor o proturaketnoj obrani". U protivnom "neće biti susreta".

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

rusija, nato, Anders Fogh Rasmussen, vladimir putin