Hrvatska

NEPRAVOMOĆNO: Bankarica koja je ukrala 1,1 milijun kuna osuđena na dvije godine zatvora

Uz predviđenu kaznu zatvora, mora vratiti banci 1,145.944 kune.

Piše: PolitikaPlus/Jutarnji list

Bankarica PBZ-a Irena Vucković šest je godina s deviznih i kunskih računa 16 klijenata 'skidala' novac i tako prikupila 1,1 milijun kuna. Uhvaćena je 2010. i nakon skoro dvije godine sudskog procesa nepravomoćno je osuđena na dvije godine zatvora, s time da banci mora vratiti 1,145.944 kune, piše Jutarnji list.

Od studenoga 2006. pa sve do kraja siječnja 2008. godine mešetarila je računima klijenata M. M. i B. M., i to tako što je prodavala njihove udjele u investicijskim fondovima te im tako ukrala ukupno 252.940 kuna

Bila je zadužena za obavljanje poslova platnog prometa, kunskih i deviznih uplata i isplata, ugovaranje oročenja te raspolaganje gotovinom. No, 18. ožujka 2004. godine odlučila je bez znanja klijenta M.Š. pod vlastitom identifikacijskom šifrom zatvoriti njegov oročeni devizni račun te si je isplatila više od deset tisuća dolara.

Kada je shvatila da nitko nije otkrio njezinu krađu, sljedeće godine, 15. srpnja 2005., zatvorila oročeni devizni depozit vlasnice M.Š., no ovaj je put to učinila pod šifrom svoje kolegice. Isplatila si je više od 10.707 dolara, čime je klijenticu oštetila za 64.744 kune. Ni taj je put ipak nisu otkrili.

Od studenoga 2006. pa sve do kraja siječnja 2008. godine mešetarila je računima klijenata M. M. i B. M., i to tako što je prodavala njihove udjele u investicijskim fondovima te im tako ukrala ukupno 252.940 kuna.

Da novac nestaje s računa klijenata, otkriveno je tek u travnju 2010. godine kada je s računa M. K. skinula više od 4600 eura, no taj je klijent odmah primijetio krađu. Tek je tada utvrđeno da to nije bio jedini slučaj kad je bankarica posegnula za novcem s računa stranaka. Dio novca oštećenima je i vratila. Jednu je klijenticu i posjetila u njezinoj kući kako bi joj vratila ukradeni novac, navodi Jutarnji list.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

hrvatska, banka, PBZ